Chyba każdy z nas zna witaminę C. To właśnie ją wciskały nam nasze mamy, gdy widziały, że bierze nas przeziębienie, a w reklamach, gazetach i telewizji od zawsze chwalono ją za dobroczynny wpływ na leczenie wielu dolegliwości. Nic dziwnego – w końcu jest jedną z najbardziej potrzebnych witamin w ludzkim organizmie. Co takiego zawdzięczamy witaminie C, że tak często kładzie się nacisk na jej uzupełnianie?
Jakie objawy ma niedobór witaminy C?
Gdzie znajduje się witamina C?
Niedobór witaminy C objawia się dopiero po dłuższym czasie. Wówczas możemy odnotować u siebie wiele nieprzyjemnych powikłań, jak np. większa podatność na zakażenia, osłabienie, zmęczenie, ból stawów, utrata apetytu, tendencja do krwawień. Do podstawowych jej właściwości należą m.in.:
- Zmniejszanie toksyczności metali ciężkich,
- Zwiększanie odporności,
- Działanie przeciwutleniające,
- Obniżanie cholesterolu,
- Zwiększenie skuteczności leków zażywanych w przypadku chorób układu moczowego,
- Wspomaganie wchłaniania żelaza,
- Pomoc w gojeniu ran,
- Aktywacja enzymów,
- Ułatwianie wydalania alkoholu z organizmu,
- Uaktywnianie kwasu foliowego,
- Poprawa jakości skóry i ścięgien.
Warzywa i owoce najszybszą drogą do zdrowia
Oczywiście najlepsze będą te świeże lub właściwie przetworzone. Powszechnie uważa się, że najwięcej witaminy C zawierają cytryny i choć faktycznie są bogatym źródłem, to jedna czarna porzeczka ma jej trzykrotnie więcej! Dużą ilość tej witaminy znajdziemy też w jabłkach, głównie w odmianie antonówka. Należy jednak pamiętać, że zbyt długie przechowywanie owoców w temperaturze pokojowej zmniejsza zawartość tego cennego składnika.
Wśród warzyw przodują pomidory, w przypadku których nawet jeden, sporych rozmiarów, pokrywa aż 60% zapotrzebowania na witaminę. Oprócz tego znajdziemy ją różnego rodzaju kapustach, co jest bardzo ważne zwłaszcza w okresie zimowym, gdy trudno jest zdobyć świeże produkty roślinne. Istotnym źródłem są też ziemniaki, obecne w każdym polskim domu, w których witamina C znajduje się przede wszystkim tuż pod skórką. Jednak zbyt długie przechowywanie ziemniaków sprawia, że jej ilość spada nawet o 50%.
Gdzie warto szukać witaminy C?
Poniżej przedstawiamy TOP listę najcenniejszych warzyw i owoców bogatych w tą witaminę:
- Suszona dzika róża ( w 100 g produktu znajduje się aż 1700 gramów wit. C)
- Czarna porzeczka (183 g)
- Czerwona papryka (144 g)
- Brukselka (94 g)
- Zielona papryka (91 g)
- Szpinak i kalafior (70 g)
- Truskawki (68 g)
- Kiwi (60 g)
- Pomarańcze i cytryna (50 g)
- Czerwona porzeczka (45 g)
- Kapusta biała i czerwona (45 g)
- Pomidory (23 g)
- Kapusta kwaszona (16 g).
Co o tym sądzisz?