45 795 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
37 010 produktów w 209 kategoriach

Poznaj 5 prozdrowotnych zalet tego znakomitego owocu!

Poznaj 5 prozdrowotnych zalet tego znakomitego owocu!Poznaj 5 prozdrowotnych zalet tego znakomitego owocu!

Kiwi to jeden z najzdrowszych owoców na świecie, swoista bomba witaminowa, która dostarcza naszemu organizmowi wszelkich niezbędnych do życia witamin i minerałów. Warto wiedzieć, że tak naprawdę roślina, która rodzi kiwi nosi zgoła całkiem odmienną nazwę – nazywa się ją Aktinidia. Kiwi rośnie w cieplejszym klimacie.

  • Jakie właściwości ma kiwi?

  • Jakie witaminy zawiera kiwi?

Kiwi: ciekawostki, które warto poznać…

Spożywając kiwi praktycznie wszyscy obierają je ze skórki. Nie jest to jednak tak naprawdę wskazane, gdyż to właśnie skóra owocu zawiera w sobie najwięcej witamin i prozdrowotnych elementów. Co więcej, skórka jest całkowicie jadalna i wcale nie jest niesmaczna – może być jedynie lekko kwaskowata.

Kiwi: 5 prozdrowotnych zalet owocu!

  1. W 100 gramach kiwi znajdziemy aż 90 mg witaminy C, która świetnie ochrania nasz organizm przed infekcjami! Wzmocniona odporność organizmu to jednak nie jedyna zaleta spożywania kiwi.
  2. Kiwi to równie świetne źródło potasu, co popularne i częściej spotykane w naszych sklepach banany. Co prawda, kiwi kryje w sobie nieco mniej potasu, ale tak naprawdę jest również od bananów mniej kaloryczne. Potas jest zaś niezbędny między innymi dla funkcjonowania naszego układu nerwowego.
  3. Co jeszcze kryje każdy owoc małego kiwi? Przede wszystkim witaminę E, która poprawia wiele z funkcji naszego organizmu, jednocześnie odmładzając i ochraniając skórę. Nie bez powodu witamina E nazywana jest witaminą młodości. Z powodu sporych ilości witaminy E w kiwi, można ten owoc również nazwać owocem młodości! Dla zdrowej i pięknie wyglądającej skóry warto jeść go nawet codziennie!
  4. Kiwi to także witamina A i witamina K. Pierwsza z nich ochrania nasze oczy i zapobiega tzw. „kurzej ślepocie” a druga, czyli witamina K, stoi na straży prawidłowego krzepnęcia krwi. W kiwi znajdziemy również żelazo i wapń, niezbędne do dla zdrowia kości oraz krwi.
  5. Kiwi to świetny owoc dla mam i kobiet w ciąży. Zawiera w sobie bowiem również moc kwasu foliowego, który jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu. Kwasem foliowym powinna się suplementować przede wszystkim kobieta, która dopiero chce zajść w ciążę i planuje posiadanie potomstwa. W trakcie ciąży kwas foliowy polecany jest do spożycia do dwunastego tygodnia jej trwania!

Alergia na kiwi!

Niestety, niektóre osoby mogą zachorować na rzadką, choć istniejącą, alergię na… kiwi. Tak naprawdę alergię może wywoływać peptydaza, która znajduje się w owocach kiwi. Osoby, które na pewno dobrze nie znoszą spożywania ananasów i papai, powinny również unikać spożywania kiwi.  

witamina C kiwi zalety spożywania witaminy w kiwi kiwi właściwości kiwi wartości odżywcze

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 45 795 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 37 010 produktów w 209 kategoriach