Jest rośliną, która wciąż poddawana jest badaniom ze względu na swoje ciekawe właściwości. Wyróżniamy nawet 150 odmian tej rośliny, jednak najpowszechniej znane są morwa biała i czarna. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji, głównie z północy Chin. Od wieków stosowana w chińskiej medycynie, głównie w postaci ekstraktu pozyskiwanego z liści. Podpowiadamy, dlaczego warto sięgnąć po morwę białą i przy jakich dolegliwościach może pomóc!
Najdokładniej zbadana odmiana to właśnie morwa biała, dlatego warto skupić się właśnie na niej. Już w medycynie chińskiej doceniano jej właściwości obniżające poziom cukru we krwi i zmniejszające ryzyko powstawania miażdżycy. Liście morwy białej mogą być więc wykorzystywane jako sposób na obniżenie zbyt wysokiego ciśnienia krwi oraz wysokiego cholesterolu.
Jakie właściwości ma morwa biała?
Na co morwa biała?
Co więcej, również korzeń morwy wykazuje podobne właściwości – pozyskiwany z niego ekstrakt można stosować jako środek przeciwbólowy, przeciwzapalny, ochraniający nerki i wątrobę.
Morwa biała dobra dla cukrzyków
Dzięki składnikom pomagającym utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, morwa biała powinna stać się „pozycją obowiązkową” każdego cukrzyka. Wszystko to dzięki zawartemu w niej związkowi DNJ i jego pochodnym – rozpuszcza się w wodzie i występuje tylko w liściach morwy. Obniża hiperglikemię pojawiającą się po posiłku, ponieważ spowalnia rozkład zwartej w jedzeniu skrobi na cukry proste.
Jednak DNJ nie jest jedynym składnikiem oddziałującym korzystnie na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej i metabolizm węglowodanów. Kolejny taki składnik to kwercetyna, która jest flawonoidem obniżającym poziom sorbitolu. Jego podwyższony poziom może doprowadzić do problemów w funkcjonowaniu oczu, nerek i układu nerwowego.
Przeciw miażdżycy i nowotworom
Ekstrakt metanolowy z morwy białej hamuje produkcję tlenku azotu, który może przyczynić się do powstawania nowotworów. Jest więc sposobem na zapobieganie rozwojowi raka.
Morwa biała jest doskonałym antyoksydantem, dlatego hamuje wzrost „złego” cholesterolu LDL we krwi, a jednocześnie redukuje uszkodzenia miażdżycowe.
Warto wiedzieć: przeciwwskazaniami do spożycia morwy są ciąża i laktacja.
Na odchudzanie i bakterie
Zawarte w liściach morwy związki z grupy flawonoidów świetnie radzą sobie z bakteriami: salmonellą, gronkowcem złocistym, shigellą (odpowiedzialną za biegunkę i bóle brzucha). Co więcej, alklaloidy znajdujące się w korze i liściach morwy mogą wykazywać działanie przeciwwirusowe. Ich pochodne mogą hamować nawet rozwój wirusa HIV.
Morwa jest także dobrym sposobem na zrzucenie zbędnych kilogramów. Udowadniają to wyniki badań: ekstrakt z morwy podawany przez 32 dni myszom z otyłością, doprowadził do obniżenia ich masy ciała. Morwa jest więc skutecznym wspomagaczem odchudzania.
Co o tym sądzisz?