Wraz z upływem lat skóra zatraca swoją jędrność, elastyczność i napięcie. Właśnie dlatego pojawiają się na niej zmarszczki, robi się bardziej cienka, co jednocześnie przyczynia się do powstawania trwałych bruzd. Za ten proces w dużej mierze odpowiada kolagen, który jest naturalnie wytwarzany przez nasz organizm. To od niego zależy m.in. długość życia, stan naszych organów i odporność, a także wygląd skóry. Jakie właściwości ma kolagen i jak go uzupełnić?
Braki kolagenu są widoczne najbardziej wokół oczu, ponieważ to tam wytwarzają się pierwsze drobne zmarszczki. Jest to oznaka, że proces starzenia właśnie się rozpoczął. Oprócz tego, słabsza wymiana kolagenu staje się przyczyną odwapnienia kości, osłabienia układu odpornościowego, wypadania włosów, powstawania cellulitu.
Jak się odmłodzić?
Co na zmarszczki?
Czym jest kolagen?
To najważniejsze strukturalnie białko, a także główne białko tkanki łącznej. Stanowi u człowieka ponad 30% wszystkich białek ustrojowych i jest odpowiedzialne za elastyczność skóry. Ubytki tego białka powodują powstawanie zmarszczek. Powszechnie stosuje się go w kosmetykach, głównie maściach i kremach przeciwzmarszczkowych oraz w chirurgii kosmetycznej, jako np. wypełniacz do ust.
Jak go uzupełnić?
Jeżeli organizm nie jest już w stanie samodzielnie produkować wystarczających ilości kolagenu, można podjąć próbę jego stymulacji i zahamować procesy starzenia w wyniku zażywania suplementów diety. Najlepiej działają te, które mają w swoim składzie glukozaminę, czyli związek pochodzenia naturalnego.
Na rynku najczęściej spotkamy suplementy zawierające hydrolizat kolagenu, które zaleca się zwykle osobom mającym dolegliwości kostne i stawowe. Przyda się jako wspomagacz przy osteoporozie i zapaleniu stawów. Dobrym sposobem jest również dostarczanie go bezpośrednio, nakładając na skórę, jednak niewiele produktów kosmetycznych posiada wystarczającą ilość kolagenu, aby można było odczuć ich działanie.
Poza suplementami, należy uzupełnić swoją dietę w białko. Głównym źródłem kolagenu są:
- Czerwone mięso,
- Suszone ziarna,
- Drób,
- Rośliny strączkowe,
- Ryby,
- Sery,
- Jaja.
Codzienne spożycie produktów bogatych w ten składnik powinno wynosić 0,8 na kilogram masy ciała. Ważne jest również spożycie roślin, które są bogate w antocyjany. Ich działanie jest podobne do przeciwutleniaczy, ponieważ eliminują szkodliwe enzymy i jednocześnie chronią stawy przed utratą kolagenu. Rośliny bogate w ten składnik rozpoznamy po niebieskawym lub fioletowym kolorze. Będą to głównie: żurawiny, bakłażany, czerwona kapusta, czarne jagody, winogrona, jeżyny.
Co o tym sądzisz?