Syrop z sosny jest naturalną substancją leczniczą, którą przyrządza się z młodych pędów tej rośliny. Stosowany jako lekarstwo już od pokoleń, stanowi doskonały sposób na dolegliwości związane z nieżytem górnych dróg oddechowych oraz przeziębieniem. Sprawdź, jak go przyrządzić, dawkować, kto nie powinien go zażywać i jakie ma właściwości.
Sosna występuje na terenie Europy Środkowej oraz Północnej, a także na Syberii. To wiecznie zielone drzewo, które ma wiele drogocennych substancji, bardzo często wykorzystywanych w medycynie naturalnej. Wykorzystuje się zarówno jej drewno, żywicę, igliwie, jak i młode pędy, z których to właśnie przyrządza się syrop. Zawarte w tej roślinie goryczki działają uspokajająco na organizm, poprawiają odporność, zaś obecna w pączkach witamina C likwiduje stres oksydacyjny, zwalczając wolne rodniki. Młode pędy sosny, z których przyrządza się syrop cechują się obecnością flawonoidów, które działają moczopędnie, przeciwzapalnie, rozkurczowo i antyoksydacyjnie.
Jak zrobić syrop z sosny?
Czy syrop z sosny jest zdrowy?
Przepis na syrop z sosny
- Przyrządzamy go z młodych pędów drzewa, które zbieramy w okresie kwietnia i maja. Należy ściąć tylko te ,które są jasnozielone, najlepiej z kilku drzew, aby nie zniszczyć żadnej rośliny.
- Pędy należy wypłukać, pokroić na małe części, ułożyć w szklanym słoiku (przynajmniej 3cm warstwy pędów).
- Przysypujemy całość cukrem (4 łyżki na litr), ugniatamy, następnie dokładnie zakręcamy.
- Słój odkładamy w nasłonecznione miejsce.
- Po dwunastu tygodniach syrop będzie gotowy, po tym czasie należy przelać płyn do mniejszych pojemniczków i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
Gotowe napary i syropy dostaniemy również w aptece, posiadają one właściwości wykrztuśne i napotne, stosowane przy przeziębieniach i chorobach dróg oddechowych. Olejek sosnowy działa rozrzedzająco na zalegającą wydzielinę, a stosowany zewnętrznie (jako dodatek do maści) działa rozgrzewająco i tym samym łagodząco na nerwobóle oraz problemy reumatyczne.
Domowy syrop z sosny należy stosować w następujących sytuacjach:
- Gdy cierpisz na katar, kaszel lub chrypę,
- Masz przeziębienie,
- Zapalenie gardła,
- Grypę,
- Czujesz ogólne osłabienie,
- Cierpisz na zapalenie oskrzeli,
- Dopadła cię gorączka, masz dreszcze.
Syrop można przyjmować również profilaktycznie, np. jedną łyżeczkę jako dodatek do herbaty lub wody, albo bez żadnych dodatków. W trakcie choroby i innych dolegliwości dzieciom zaleca się podawanie jedną łyżeczkę trzy razy dziennie, zaś dorosłym jedną łyżeczkę od trzech do czterech razy dziennie.
Co o tym sądzisz?