Walczysz z nadciśnieniem? Powszechnie wiadomo, że zdrowe odżywianie to jedna z najlepszych dróg do wyleczenia wielu chorób. Dotyczy to również utrzymywania ciśnienia krwi pod kontrolą!
Pierwszą i podstawową zasadą diety nadciśnieniowca powinno być unikanie trzech rzeczy:
- Soli,
- Nadmiaru alkoholu,
- Wysoko przetworzonych produktów.
Zamiast tego, należy stosować się do reguł każdej zdrowej diety, czyli spożywania dużych ilości warzyw i owoców, a także nieprzetworzonych produktów. Małe kroki, które poczynisz w kierunku zdrowego stylu życia, jednocześnie przybliżą cię do zlikwidowania problemu zbyt wysokiego ciśnienia. Warto zacząć już dziś!
Jak obniżyć ciśnienie?
Co na nadciśnienie?
Najlepszym sposobem jest włączenie do swojego jadłospisu kilku produktów mających zdolności obniżające ciśnienie. Wyróżniają się one spośród innych i jednocześnie stanowią silny środek mogący leczyć ten problem samodzielnie – co ciekawsze, ich skuteczność jest porównywalna do leków hipotensyjnych, w dodatku bez ryzyka wystąpienia poważnych objawów niepożądanych.
Lista produktów mogących redukować nadciśnienie lub odpowiednio wcześniej powstrzymać jego rozwój:
- Siemię lniane. Jeśli chcesz obniżyć ciśnienie, siemię jest jedną z najlepszych rzeczy, które możesz włączyć do menu. Ma dużo błonnika oraz kwasów tłuszczowych omega-3, które są bardzo istotne przy diecie nadciśnieniowca. Potwierdzają to badania – osoby biorące udział w jednym z nich zauważyły ogromną poprawę po zaledwie pół roku stosowania dziennie 30g siemienia lnianego.
- Rodzynki. Dzienna dawka rodzynek również daje dobry efekt. Zjadanie garści tych bakalii trzy razy dziennie powoduje obniżenie ciśnienia skurczowego i rozkurczowego. Według naukowców to zasługa obecnych w nich potasu i błonnika.
- Gorzka czekolada. Zrezygnuj z mlecznej, postaw na gorzką! Nawet jeśli nie lubisz jej smaku, łatwo się do niego przyzwyczaić, gdy odstawisz pokarmy zawierające dużo cukru (czyli słodycze). Spożycie kilku kostek takiej czekolady dziennie znacząc obniża ciśnienie i nie powoduje przybierania na wadze!
- Burak. Posiada azotany wiążące się z ciśnieniem krwi. Spożycie buraka działa rozszerzająco i ochronnie na naczynia krwionośne. Jedno z badań wykazało, że osoby pijące szklankę soku z buraka na dzień miały niższe ciśnienie już po 24 godzinach! Oprócz buraka warto sięgać również po mające te same właściwości: sałatę, jarmuż, bakłażana i kapustę.
- Oliwa z oliwek. Musi pochodzić z pierwszego tłoczenia, ponieważ tylko wtedy ma w składzie cenne polifenole.
- Owoce jagodowe. W kolejnym badaniu, osoby pijące z nich sok i jedzące każdego dnia 100g owoców jagodowych zauważyły obniżenie ciśnienia, a także pozytywne zmiany w czynności płytek krwi i poziomie cholesterolu. Sięgaj więc po czerwone i czarne borówki, truskawki, maliny, owoce aronii i czarne porzeczki.
- Jajka. Mimo wysokiej zawartości cholesterolu, jajka mogą mieć pozytywny wpływ na serce. Jeden ze składników białka działa tak, jak leki hipotensyjne. Codzienne spożycie białka lub całego jajka może być więc prostym i bezpiecznym sposobem na utrzymanie ciśnienia w ryzach.
Co o tym sądzisz?