Z 40 proc. ludzi zamieszkujących kraje wysoko rozwinięte, którzy są dotknięci tym schorzeniem, aż 7 proc. będzie skazanych na intensywne leczenie. Ponadto, co drugi cierpiący na refluks będzie zmagać się z przełykiem Barretta, bądź nadżerkami.
Najczęściej diagnozę utrudnia niejednoznaczność, a nawet brak objawów. Najpowszechniej stosuje się pH-metrię przełyku i endoskopię połączoną z biopsją błony śluzowej. Stopień rozwoju choroby poddawany jest ocenie:
0 – brak choroby,
1 – przekrwienie,
2 – linijne nadżerki,
3 – nadżerki rozlane,
4 – zwężenie pozapalne, które jest niebezpieczne.
Co to jest refluks?
Jakie są objawy refluksu?
Obraz choroby
Refluks żołądkowo-przełykowy polega na cofaniu soków żołądkowych oraz treści pokarmowej w obszar przełyku. Ryzyko zapadnięcia na tę przypadłość zwiększa się z upływem lat. Duży wpływ mają ciąża, nadwaga, cukrzyca, zaburzenia hormonalne, podwyższone ciśnienie jamy brzusznej, niektóre leki, przepuklina rozworu przełyku i twardzina układowa.
Choroba krótko nazywana refluksem często jest związana ze zwiotczeniem mięśnia zwieracza przełyku zlokalizowanego u wejścia do żołądka. Podczas przełykania pokarmu czy śliny u osób zdrowych rozluźnia się on maksymalnie na 10 sekund, u chorych – nawet na czas sześciokrotnie dłuższy.
Negatywnie na pracę dolnego zwieracza wpływają używki, jak kawa, alkohol i papierosy, a także operacje żołądka.
Objawy typowe i alarmujące
Typowymi objawami są:
- pieczenie w przełyku,
- zgaga,
- odbijanie,
- pieczenie oraz ból za mostkiem,
- nadmierne ślinienie się,
- nieprzyjemny zapach z ust, pomimo przestrzegania zasad higieny,
- suchy kaszel w nocy,
- zwracanie pokarmu.
Symptomy bardzo często wprowadzają nas w błąd, gdyż sądzimy, że dolega nam jedynie zgaga. Kiedy leżymy i schylamy się, dużo bardziej dają nam się we znaki. Do objawów alarmujących zaliczamy:
- krwawienie,
- odynofagię, czyli bolesne przełykanie,
- dysfagię – zaburzenia połykania,
- niedokrwistość,
- spadek wagi.
Terapia
Refluksu żołądkowo-przełykowego nie powinno się bagatelizować, przede wszystkim, dlatego że może stać się on przyczyną nowotworu. W przypadku raka płaskonabłonkowego przełyku, ryzyko jest dwa razy większe, natomiast raka gruczołowego przełyku, aż sześciokrotnie. Niewiele mniej jesteśmy narażeni na rozwój raka złącza żołądkowo-przełykowego. Pamiętajmy, iż leki dostępne bez recepty doraźnie złagodzą objawy, jednak nie powstrzymają rozwoju powikłań, ani samej choroby.
Chorzy powinni spożywać mniejsze, lekkostrawne posiłki o stałych porach, nawet do 7 w ciągu dnia. Podobnie pijmy mniej płynów, za to częściej, gdyż większe porcje niekorzystnie rozpychają żołądek, co zaostrza symptomy.
Dietę należy wzbogacić w posiłki zasadotwórcze: kefir i jogurty naturalne, które osłaniają przełyk oraz warzywa i owoce – za wyjątkiem cytrusowych.
Bezwzględnie wyeliminujmy produkty kwasotwórcze, czyli białe pieczywo, fast food i mięso.
Unikajmy słodzików, produktów mącznych i smażonych.
Wskazana jest zielona herbata oraz zioła: majeranek, bazylia, koper, kmin i oregano.
Chorzy powinni zadbać o systematyczną dawkę ruchu, a także odwiedzić lekarza.
Co o tym sądzisz?