Skurcze żołądka, zgaga, bolesność brzucha, wzdęcia oraz wiatry, to najczęstsze symptomy niestrawności. Tego typu zaburzenia pracy układu trawiennego, zwykle powstają w wyniku spożycia ciężkostrawnych dań i popełniania innych błędów dietetycznych.
Z pomocą przyjdą zioła na trawienie, rozmaite leki i zmiana nawyków żywieniowych, która pozwoli na przyszłość zapobiec nawracaniu odczucia dyskomfortu. W dalszej części artykułu skupimy się na produktach naturalnych.
Jakie zioła są dobre na trawienie?
Jak wspomagać trawienie?
Zioła na trawienie
- Rozmaryn lekarski spośród wszystkich zakątków świata, prym wiedzie w kuchni śródziemnomorskiej. Ziele to usprawnia trawienie, ponieważ wykazuje właściwości przeciwskurczowe, wiatropędne oraz żółciopędne. Rozmaryn jest zasobny w alfa-, betapinen, cyneol, kamfen, fitoncydy, garbniki i gorycze, które wchodzą w skład olejku lotnego, nadaje się do przyrządzania naparów, potraw na bazie ryb, ziemniaków czy makaronu.
- Mniszek posiada bogactwo składników mineralnych, aminokwasów, flawonoidów i substancji goryczkowych. Ostrożnie i wyłącznie po zasięgnięciu opinii lekarza, mogą go stosować pacjenci z niedrożnością, bądź zapaleniem jelit lub dróg żółciowych. Właściwości odwadniające, żółciopędne i w nieznacznym stopniu przeczyszczające pozyskamy spożywając napar na bazie korzeni i ziela rośliny.
- Lubiana przyprawa kuchni azjatyckiej, imbir nie tylko nadaje potrawom wyrazistego smaku, ale i stymuluje produkcję żółci, soku żołądkowego oraz śliny. Dzięki tym właściwościom jest tanim i naturalnym składnikiem, który tradycyjnie znajduje zastosowanie w łagodzeniu dolegliwości trawiennych. Zwalcza nudności, a ponadto uchodzi za ceniony antyutleniacz, który zapobiega procesowi przedwczesnego starzenia się organizmu, jak również niektórym nowotworom. Plasterki kłącza imbiru możemy wkroić do herbaty, natomiast w postaci startej użyć podczas przygotowania ciast lub dań mięsnych.
- Susz mięty pieprzowej i olejki eteryczne są bogate w mentol, który nie tylko zwalcza ból czy skurcze ścian przewodu pokarmowego, ale zależnie od przeznaczenia chłodzi i dezynfekuje. Herbatka z mięty polecana jest również przez wzgląd na właściwości wiatropędne i stymulowanie wytwarzania żółci. Świeże listki mięty wzbogacą aromat mięs. Pacjenci zmagający się z kamieniami żółciowymi spożywanie tego zioła muszą poddać konsultacji lekarskiej.
- Polecane zioła na trawienie to również kminek, włoska i ogrodowa odmiana kopru, który jest mu pokrewny. Rozgniecione owoce tych roślin należy zalać wrzątkiem, zaparzać przez 10 minut, spożyć po odcedzeniu. Działają rozkurczowo, stymulują soki żołądkowe.
Co o tym sądzisz?