Dieta opracowana przez doktor Dąbrowską jest składającym się z dwóch etapów programem odchudzania. Jej głównym celem jest oczyszczenie organizmu z toksyn oraz przywrócenie jego równowagi wewnętrznej. Dieta opiera się na jedzeniu warzyw i owoców w małych ilościach.
Dla kogo?
Zrzucanie zbędnych kilogramów jest „efektem” ubocznym diety dr Dąbrowskiej. Jej głównym założeniem jest oczyszczenie organizmu i przywrócenie mu równowagi. Dlatego dieta ta jest odpowiednia dla wszystkich, którzy zmagają się z różnymi dolegliwościami oraz dla tych, którzy mają problemy z nadwagą. Najwięcej korzyści z tej diety mogą osiągnąć osoby:
Co leczy dieta Dąbrowskiej?
Jakie są etapy diety Dąbrowskiej?
- z tzw. problemem metabolicznym X. Dotyczy on osób z otyłością, nadciśnieniem, obrzękami, cukrzycą typu 2, chorobą wieńcową oraz zakrzepicą
- o osłabionej odporności
- z problemami o charakterze hormonalnym
- ze schorzeniami neurologicznymi
Dieta pozwala wzmocnić ogólną kondycję, daje więcej energii, wpływa na polepszenie jakości snu, odmłodzenie, poprawia pamięć, kojarzenie, nastrój. Po jej zakończeniu poprawia się funkcjonowanie najważniejszych układów organizmu: nerwowego, immunologicznego oraz hormonalnego.
Pierwszy etap: odtruwanie. Co można jeść.
Etap pierwszy trwa od kilku dni do kilku tygodni (10-40 dni zwykle). Dzienna porcja kalorii to około 600. W tym czasie można jeść tylko warzywa niskoskrobiowe z gatunków: korzeniowe (marchew, buraki, rzodkiew), kapustne (kalafior, brokuły), cebulowe (cebula, por), liściaste (sałata, zioła), dyniowate (kabaczek, ogórki), psiankowate (pomidory, papryka) i niskocukrowe owoce: jabłka, grejpfruty, jagody oraz cytryny.
Warzywa najlepiej jeść na surowo w formie sałatek lub surówek. Można je również ugotować i jeść w postaci zupy, leczo, bigosu. Nie wolno dodawać wówczas śmietany, tłuszczu czy jogurtu. W tym okresie należy pić dziennie 2-3 litry płynów: wodę, soki warzywne, owocowe, herbaty ziołowe i owocowe.
Na tym etapie mogą pojawić się krótkotrwałe kryzysy, które wynikają z odtruwania organizmu. Osoby, które stosują tę kurację mogą czuć się osłabione, mogą wystąpić bóle głowy, nudności, wymioty lub biegunka. Kryzys może trwać maksymalnie do 3 dni.
Etap drugi: wychodzenie z diety. Co można jeść.
Wychodzenie z diety powinno trwać tyle co pierwszy etap lub nawet dłużej. Po zakończonym oczyszczaniu należy zmienić swoje nawyki żywieniowe i przejść na zdrową, zbilansowaną dietę. Powinna ona opierać się na warzywach, owocach z pierwszego etapu, ale również na innych owocach i warzywach, kaszach, ziarnach, chlebie razowym, orzechach, produktach mlecznych.
Czego unikać
Odradza się spożywania produktów wysoko przetworzonych z dużą ilością konserwantów: słodyczy, dżemów, produktów z białej mąki, żółtego sera, mięsa, kiełbasy i kabanosów, kawy, herbaty, alkoholu, napojów gazowanych, słonych przekąsek, produktów sztucznie barwionych oraz żywności w proszku.
Zaletą diety jest to, że nie towarzyszą jej ssanie w żołądku, drżenie rąk oraz senność. Konieczność chrupania i długiego przeżuwania produktów sprawia, że posiłki trwają długo i mamy wrażenie, że ciągle jemy. Dlatego też nie mamy ochoty na przegryzanie między posiłkami.
Co o tym sądzisz?