Choroby układu krążenia częściej dotykają kobiet niż mężczyzn. Choroba ta jest przyczyną zgonów u 53 % kobiet, mężczyzn – 41%. Serce kobiety starzeje się później niż serce mężczyzny, lecz sam proces starzenia przebiega dużo szybciej. Zaczyna się on bowiem wieku około 40 lat i kobieta 50-letnia ma serce 60-65-latki. Dlatego też serce kobiety wymaga odpowiedniej troski.
Jak dbać o serce?
Czy sól jest szkodliwa?
Dieta
Odpowiednie odżywianie może zapobiec chorobom serca. Codzienna, mało zróżnicowana dieta jest uboga w związki cenne dla serca – magnez i potas. Magnez ma działanie pobudzające mięsień serca do skurczów, dostarcza energii koniecznej do wydajnej pracy serca. Magnez możemy znaleźć między innymi w śliwkach oraz orzechach. Z kolei potas przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Jest on w ziemniakach, melonach, awokado, brzoskwiniach, burakach, fasoli.
Dla serca bardzo cenne są również kwasy tłuszczowe omega-3 regulujące jego rytm. Kwasy omega znajdują się w olejach (głównie w oleju lnianym) oraz w rybach morskich.
Sen i odpoczynek
Organizm zmęczony charakteryzuje się obniżoną odpornością, co sprzyja powstawaniu chorób. Dlatego warto zwolnić tempo, odpocząć, udać się na urlop i wprowadzić regularny wypoczynek w ciągu dnia. Możemy o wyznaczonej godzinie położyć się i spać przynajmniej przez 7-8 godzin w ciągu doby.
Aktywność fizyczna
Ćwiczenia uprawiane regularnie przyczyniają się do rozwoju naczyń krwionośnych w całym organizmie. Sprawia również, że organizm jest lepiej dotleniony poprawiając tym samym wydolność mięśnia sercowego. Ćwiczenia mają również zbawienny wpływ na kilka innych dolegliwości szkodliwych dla serca: obniżają poziom złego cholesterolu i cukru oraz zmniejszają ciśnienie krwi.
W treningach warto trzymać się zasady „3x30x130” – oznacza ona ćwiczenia przynajmniej 3 razy w tygodniu przez 30 minut i na tyle intensywnie, by tętno wzrosło do 130 uderzeń na minutę.
Ćwiczenia odpowiednie dla serca, to ćwiczenia regularne, wykonywane w równym tempie, czyli pływanie, nordic walking, jazda na rolkach, rowerze, łyżwach lub nartach biegowych.
Koniec z solą
Nadmiar soli w diecie ma pływ na rozwój nadciśnienia tętniczego niszczącego układ naczyniowo-sercowy. Zaleca się stopniowo zmniejszanie ilości soli w pożywieniu, by organizm i kubki smakowe mogły przyzwyczaić się potraw mniej słonych. Dziennie powinniśmy wykorzystać maksymalnie płaską łyżeczkę soli.
Pozbądź się infekcji
Drobnoustroje odpowiedzialne za anginę, zapalenie oskrzeli czy grypę mogą również wywołać zapalenie tętnic wieńcowych lub mięśnia sercowego. Groźne dla serca są również choroby przewlekłe jak cukrzyca, która uszkadza naczynia krwionośne znacznie zwiększając ryzyko wystąpienia zawału. Z kolei zbyt wysoki poziom glukozy sprzyja miażdżycy.
Koniec z używkami
Dym nikotynowy jest bardzo szkodliwy dla naczyń krwionośnych uszkadzając je i prowadząc do wystąpienia miażdżycy. Palenie w połączeniu z nadciśnieniem lub wysokim cholesterolem to duże prawdopodobieństwo wystąpienia zawału. Z kolei alkohol powoduje zaburzenia rytmu serca.
Lampka czerwonego wina do posiłku wskazana jest dla osób zdrowych. Ma działanie antymiażdżycowe i podwyższające poziom dobrego cholesterolu.
Ciesz się życiem
Stres oraz zdenerwowanie powodują wydzielanie się hormonu stresu (adrenaliny), który przyspiesza pracę serca, podnosi ciśnienie krwi, wywołuje nagły skurcz tętnic, co może prowadzić do zawału.
Warto nauczyć się radzić sobie ze stresem, rozładowywać go stosując techniki relaksacyjne.
Co o tym sądzisz?