Ryzyko wystąpienia chorób serca zwiększa się wraz z wiekiem. Dlatego o serce i jego kondycję powinny dbać zwłaszcza seniorzy. Warto wprowadzić do swojego życia kilka zmian, które pozwolą utrzymać serce w dobrej kondycji. Jeżeli nasze serce będzie zdrowe, cały organizm z pewnością to odczuje, ponieważ serce jest głównym organem regulującym pracę wielu układów, w tym układu krążenia.
Jak dbać o serce?
Co jeść aby wspomagać serce?
Mniej tłuszczy
Tłuszcze nasycone mają tendencję do gromadzenia się w naczyniach krwionośnych. Ogranicza to przepływ krwi i prowadzi do chorób serca. Głównymi źródłami tłuszczy nasyconych oraz cholesterolu jest: jagnięcina, tłusta wołowina, wieprzowina, drób ze skórką, smalec, śmietana, masło i sery. Aby zadbać o serce należy przygotowywać posiłki z płynnymi olejami roślinnymi, ponieważ uważane są one za zdrowe tłuszcze.
Zdrowy posiłek na cały dzień
Ważne, aby całodniowy jadłospis dostarczył sercu najbardziej potrzebnych substancji. Ilość dostarczanych kalorii zależna jest od wieku, stanu zdrowia oraz aktywności fizycznej, dlatego należy wcześniej skontaktować się z dietetykiem. Ważne, aby w dziennej diecie znalazły się:
- duże ilości owoców – 4 porcje dziennie
- warzywa – 4 porcje dziennie
- produkty z pełnych ziaren zbóż – 6 porcji dziennie
- nisko tłuszczowy nabiał - 2-3 porcje dziennie
- ryby – śledź, łosoś, pstrąg, tuńczyk
Regularne ćwiczenia
Serce można wzmocnić regularnym wysiłkiem fizycznym. Brak aktywności fizycznej jest jedną z najczęstszych przyczyn chorób serca. Wśród polecanych sportów jest:
- jogging
- nordic walking
- pływanie
- aerobik
- spacery
- jazda na rowerze
Regularne ćwiczenia wzmocnią serce i poprawią pracę układu krwionośnego, dzięki czemu nasz organizm będzie lepiej dotleniony. Można skorzystać ze specjalnych ćwiczeń skierowanych dla osób starszych, które proponowane są w klubach fitness. Ćwiczenie w grupie osób w podobnym wieku pomoże uniknąć zahamowań i ograniczeń związanych z wiekiem.
Zielona herbata
Warto do swoich codziennych nawyków włączyć picie zielonej herbaty. Jest ona bogatym źródłem przeciwutleniaczy, obniża cholesterol oraz ciśnienie krwi. Zielona herbata jest również pomocna w walce z nowotworami oraz wspomaga walkę ze zbędnymi kilogramami.
Aby jednak herbata zachowała swoje dobroczynne właściwości, należy nauczyć się ją odpowiednio przyrządzać. Podstawową zasadą jest niezalewanie jej wrzącą wodą. Temperatura wody powinna wynosić około 80 stopni Celsjusza. Herbatę parzymy w zależności od efektu jaki chcemy osiągnąć – parzona 3 minuty pobudza, do 8 minut działa odprężająco. Do filiżanki można dodać listek mięty lub plaster cytryny, ale nigdy nie dosypujemy cukru!
Gorzka czekolada
Tabliczka gorzkiej czekolady zjedzona raz w tygodniu zmniejsza ryzyko udaru mózgu.. Pamiętajmy o wybieraniu czekolady o zawartości kakao minimum 70%. Zaspokoi ona nasz apetyt na słodkości i dodatkowo nie zaszkodzi.
Koniec z cukrem
Osoby spożywające duże ilości cukru mają z reguły podwyższone ciśnienie krwi. Ograniczenie spożywania cukru pozwoli obniżyć ciśnienie i pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie.
Ważne jest czytanie etykiet w poszukiwaniu składników szkodzących – może się okazać, że sok, który lubimy pić ma bardzo dużą zawartość cukru, wówczas należy zamienić go na inny, bardziej zdrowy.
Co o tym sądzisz?