Nadwaga sama w sobie jest problemem. Mało kto czuje się z nią dobrze i komfortowo. Współczesny człowiek ma mało ruchu i szeroki dostęp do przetworzonego pożywienia, przez co bardzo łatwo jest „nabrać ciała”. Otyłość wiąże się z wieloma komplikacjami zdrowotnymi, między innymi – z zaburzeniami rytmu serca. W przypadku osób, które borykają się z tego typu problemami, jak i chorobami układu krążenia, przy odchudzaniu należy stosować specjalną dietę, która powinna być skonsultowana z lekarzem.
Jak schudnąć przy chorobie serca?
Jak się odżywiać aby schudnąć?
Nie pozostawia wątpliwości, że osoby z nadwagą mają dwukrotnie większe predyspozycje do zaburzeń rytmu serca i chorób układu krążenia. Nieleczona otyłość staje się najczęstszą przyczyną takich schorzeń jak:
- Zawał serca,
- Nadciśnienie tętnicze,
- Podwyższony poziom „złego” cholesterolu,
- Choroba wieńcowa,
- Miażdżyca.
Dlatego szczególnie ważne jest, aby osoby cierpiące na tego typu schorzenia zadbały o prawidłową wagę. Jeśli jest nas „za dużo”, trzeba zrzucić zbędny balast i tym samym odciążyć serce. U osób otyłych, które mają nawet niewielkie problemy z nadciśnieniem tętniczym, bardzo szybko tworzą się niekorzystne zmiany w sercu, jak np. przerośnięta lewa komora.
Uprawianie sportu – jak stracić na wadze przy chorobie serca?
Stopień intensywności wykonywanej aktywności fizycznej powinna być skonsultowana z lekarzem prowadzącym. Z reguły zaleca się proste ćwiczenia aerobowe, które mają umiarkowaną intensywność, czyli spacery, nordic walking, jazda na rowerze czy prace wykonywane na zewnątrz, np. w ogródku. Celem jest wówczas dotlenienie organizmu, co pomoże w spaleniu tkanki tłuszczowej. Najlepsze efekty daje aktywność tego typu trwająca od 20 do 60 minut, przynajmniej 3 razy w tygodniu.
Dieta – podstawowe zasady
- Postaw na produkty, które zawierają tłuszcze nienasycone, czyli np. olej sojowy, słonecznikowy. Tego rodzaju tłuszcze pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze. Cechują się jednak dość wysoką kalorycznością, dlatego nie zaleca się spożywania ich w nadmiarze.
- Zmniejsz ilość spożywanych dziennie kalorii o 500 lub 1000.
- Powoli przeżuwaj pożywienie, jedz regularnie i nie podjadaj między posiłkami.
- Pamiętaj o błonniku – jedz przede wszystkim warzywa, produkty pełnoziarniste, a także rośliny strączkowe. Na długo zaspokajają głód.
- Unikaj tłuszczu, smażenia. Spożywaj głównie to, co przygotowane na parze, gotowane lub pieczone w folii. Tłuszcz sprzyja rozwojowi miażdżycy.
- Ogranicz spożycie soli. Znajduje się w większości produktów spożywczych, dlatego wystrzegaj się dosalania potraw i orzeszków oraz czipsów.
- Ogranicz także spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli pasztetów, drobiu, dziczyzny, czerwonego mięsa, kiełbas, masła, serów, tłustego mleka, ponieważ sprzyjają tyciu i podwyższają poziom cholesterolu. Zamiast tego, jedz więcej ryb.
Co o tym sądzisz?