Rozdrażnienie, skurcze, odczucie zmęczenia to typowe objawy, jakie towarzyszą niedoborom magnezu. Magnez jest pierwiastkiem niezbędnym do wytworzenia energii przez organizm. Najczęściej to osoby narażone na zwiększony wysiłek fizyczny czy umysłowy, cierpią negatywne rezultaty jego niedostatków.
Magnez występuje we wszystkich komórkach naszego organizmu, odpowiada za sprawną komunikację impulsów nerwowych, regenerację żywych komórek, krzepnięcie krwi, produkcję insuliny, ilość wydzielanej żółci, równowagę wapniową. Przywraca równowagę psychiczną i jest czynnikiem wzrostu.
Jakie są konsekwencje niedoboru magnezu?
Za co odpowiada magnez?
Suplementacja magnezu zalecana jest paniom uskarżającym się na zespół napięcia przedmiesiączkowego i dokuczliwe bóle menstruacyjne. Ponadto przeciwdziała on występowaniu migren, stymuluje leczenie kontuzji oraz optymalne napięcie mięśni. Dba o dobrą kondycję naszych kości i zębów wraz z witaminą D oraz wapniem, jest istotny w profilaktyce przeciw osteoporozie. Magnez usprawnia funkcjonowanie tarczycy i procesy trawienne, pomaga ograniczyć ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych.
Konsekwencje niedoborów magnezu
Niedostateczny poziom magnezu zwykle objawia się poprzez kilka charakterystycznych symptomów:
- kołatanie serca,
- drżenie kącika powieki,
- skurcze mięśni,
- bezsenność, problemy ze snem,
- podatność na rozdrażnienie, nerwowość.
Pamiętajmy, że długotrwałe niedobory magnezu zwiększają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych i miażdżycy.
Czynniki sprzyjające brakom magnezu
Niedoborom magnezu sprzyjają:
- stresujący i pośpieszny styl życia,
- spożywanie żywności wysoko przetworzonej,
- nadmierny wysiłek fizyczny,
- wytężony wysiłek umysłowy,
- niektóre lekarstwa,
- odwodnienie,
- schorzenia, takie jak np. cukrzyca, zespół złego wchłaniania,
- odżywianie dożylne.
Produkty bogate w magnez
Osoby cierpiące na braki magnezu powinny zmodyfikować odpowiednio dietę, aby uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości. Do codziennego odżywiania warto wkomponować kakao i gorzką czekoladę, a także orzechy laskowe. Z owoców zaleca się spożywać banany. Posiłki zasobne w magnez powinny zawierać warzywa strączkowe, groch, ciecierzycę, kaszę gryczaną, bądź ryby – idealnym źródłem magnezu jest dorsz i makrela. Jednymi z bardziej wartościowych pod względem magnezu produktów są sery żółte oraz szpinak. Na śniadanie doskonałym wyborem wydają się być płatki owsiane.
Planując swoje posiłki, miejmy na uwadze, iż magnez najlepiej przyswaja się z białkiem pochodzenia zwierzęcego, ale również w środowisku kwaśnym, dlatego wskazane jest spożywanie kaszy gryczanej z gulaszem. Natomiast niekorzystnie na przyswajanie tego pierwiastka wpływa środowisko zasadowe, które wykazują soki owocowe. Poza tym jego przyswajalność zmniejsza nadmiar wapnia i fosforu, nasycone kwasy tłuszczowe, alkohol.
Co o tym sądzisz?