Niewłaściwe odżywianie się prowadzi do wielu powikłań, z nadwagą i problemami z sercem na czele. Jednak oprócz zwiększonego ryzyka pojawienia się chorób, powoduje także zakwaszenie organizmu, czyli zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej. Jadłospis ma o wiele większy wpływ na nasze samopoczucie, niż mogłoby się na pierwszy rzut oka wydawać. Na szczęście, zmiana diety i unikanie niektórych produktów, to sposoby, które pozwolą skutecznie rozprawić się z tym problemem!
Jak rozpoznać zakwaszenie organizmu?
Jak radzić sobie z zakwaszeniem organizmu?
Dieta odkwaszająca poprawia stan zdrowia oraz ogólne samopoczucie. Produkty, które na co dzień spożywamy mogą działać kwasotwórczo - czyli zakwaszać organizm, albo zasadotwórczo - czyli go odkwaszać. Nieprawidłowy stosunek tych dwóch grup powoduje, że organizm ma trudności z zachowaniem właściwego pH.
Czy zakwaszeniu towarzyszą charakterystyczne objawy?
Oczywiście tak – zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej są przyczyną wielu niekorzystnych objawów zdrowotnych. Gdy we krwi nagromadzą się substancje o charakterze kwaśnym, możemy odczuwać:
- Brak apetytu,
- Zmęczenie,
- Bóle głowy,
- Senność.
Zakwaszenie skutkuje zwiększonym wydalaniem z moczem wapnia, magnezu i sodu, a także zwiększa ryzyko zachorowania na nadciśnienie i choroby nerek.
Dieta odkwaszająca - podstawowe produkty i zasady
Ogranicz produkty zakwaszające, ale nie wykluczaj ich ze swojej diety. Dla zachowania równowagi dostarczaj jednak większe ilości produktów o działaniu zasadowym, przy jednoczesnym ograniczeniu:
- Kawy,
- Czarnej herbaty,
- Soli,
- Sera żółtego i twarogowego,
- Mięsa i ryb,
- Cukru i słodyczy,
- Jajek,
- Produktów zbożowych.
Minerały odkwaszające to wapń, potas, sód i magnez. Właśnie dlatego w twoim codziennym menu muszą znaleźć się produkty zasadowe, takie jak:
- Ziemniaki,
- Owoce (ale nie borówki i żurawina),
- Warzywa,
- Soki owocowe i warzywne bez dodatku cukru,
Podsumowując, twoja codzienna dieta powinna obfitować w warzywa i owoce, także te średniozasadotwórcze, m.in. cukinię, ogórki, dynię, buraki, brokuły, pomidory, seler, marchew, por, kiwi, banany, truskawki, awokado, cytryna, mandarynki i pomarańcze. Jednocześnie warto odpowiednio nawadniać organizm, głównie zieloną herbatą (również ma korzystne działanie) i wodą niegazowaną z dodatkiem cytryny. Ogranicz alkohol, unikaj solenia potraw i staraj się zachować równowagę pomiędzy spożyciem produktów zakwaszających (pieczywo, mięso, kasze, makaron, ryż) i odkwaszających.
Co o tym sądzisz?