45 795 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
37 010 produktów w 209 kategoriach

Skutek nieprawidłowej diety – zakwaszenie organizmu. Jak rozpoznać i leczyć?

Skutek nieprawidłowej diety – zakwaszenie organizmu. Jak rozpoznać i leczyć?Skutek nieprawidłowej diety – zakwaszenie organizmu. Jak rozpoznać i leczyć?

Niewłaściwe odżywianie się prowadzi do wielu powikłań, z nadwagą i problemami z sercem na czele. Jednak oprócz zwiększonego ryzyka pojawienia się chorób, powoduje także zakwaszenie organizmu, czyli zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej. Jadłospis ma o wiele większy wpływ na nasze samopoczucie, niż mogłoby się na pierwszy rzut oka wydawać. Na szczęście, zmiana diety i unikanie niektórych produktów, to sposoby, które pozwolą skutecznie rozprawić się z tym problemem!

  • Jak rozpoznać zakwaszenie organizmu?

  • Jak radzić sobie z zakwaszeniem organizmu?

Dieta odkwaszająca poprawia stan zdrowia oraz ogólne samopoczucie. Produkty, które na co dzień spożywamy mogą działać kwasotwórczo - czyli zakwaszać organizm, albo zasadotwórczo - czyli go odkwaszać. Nieprawidłowy stosunek tych dwóch grup powoduje, że organizm ma trudności z zachowaniem właściwego pH.

Czy zakwaszeniu towarzyszą charakterystyczne objawy?

Oczywiście tak – zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej są przyczyną wielu niekorzystnych objawów zdrowotnych. Gdy we krwi nagromadzą się substancje o charakterze kwaśnym, możemy odczuwać:

  • Brak apetytu,
  • Zmęczenie,
  • Bóle głowy,
  • Senność.

Zakwaszenie skutkuje zwiększonym wydalaniem z moczem wapnia, magnezu i sodu, a także zwiększa ryzyko zachorowania na nadciśnienie i choroby nerek.

Dieta odkwaszająca - podstawowe produkty i zasady

Ogranicz produkty zakwaszające, ale nie wykluczaj ich ze swojej diety. Dla zachowania równowagi dostarczaj jednak większe ilości produktów o działaniu zasadowym, przy jednoczesnym ograniczeniu:

  • Kawy,
  • Czarnej herbaty,
  • Soli,
  • Sera żółtego i twarogowego,
  • Mięsa i ryb,
  • Cukru i słodyczy,
  • Jajek,
  • Produktów zbożowych.

Minerały odkwaszające to wapń, potas, sód i magnez. Właśnie dlatego w twoim codziennym menu muszą znaleźć się produkty zasadowe, takie jak:

  • Ziemniaki,
  • Owoce (ale nie borówki i żurawina),
  • Warzywa,
  • Soki owocowe i warzywne bez dodatku cukru,

Podsumowując, twoja codzienna dieta powinna obfitować w warzywa i owoce, także te średniozasadotwórcze, m.in. cukinię, ogórki, dynię, buraki, brokuły, pomidory, seler, marchew, por, kiwi, banany, truskawki, awokado, cytryna, mandarynki i pomarańcze. Jednocześnie warto odpowiednio nawadniać organizm, głównie zieloną herbatą (również ma korzystne działanie) i wodą niegazowaną z dodatkiem cytryny. Ogranicz alkohol, unikaj solenia potraw i staraj się zachować równowagę pomiędzy spożyciem produktów zakwaszających (pieczywo, mięso, kasze, makaron, ryż) i odkwaszających.

zakwaszenie organizmu odkwaszanie organizmu odkwaszanie dieta zasadowa dieta na odkwaszanie skutki zakwaszenia organizmu produkty odkwaszające zakwaszenie objawy
Komentarze
Dodano: 19 Kwiecień 2016
Autor: Beata
Ocena:
U mnie lekarz na zakwaszenie organizmu polecił jeszcze częste stosowanie soku z cytryny i witaminy C.
Odpowiedź

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 45 795 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 37 010 produktów w 209 kategoriach