O tym, że cukier niszczy zęby i przyczynia się do powstania otyłości – wszyscy wiedzą. Jednak cukier może się przyczynić do wielu innych chorób. Jak może negatywnie na nas wpłynąć i jak temu zaradzić?
Czy cukier szkodzi?
Jak zastępować cukier?
Na co szkodzi cukier?
- Dzieci spożywające cukier są bardziej narażone na powstanie egzemy o nieznanym pochodzeniu oraz na wystąpienie alergii.
- Spożywanie cukru uzależnia oraz może przyczynić się do wzrostu ryzyka wystąpienia alkoholizmu.
- Znacząco wpływa na zakwaszenie organizmu.
- Działa drażniąco na śluzówkę żołądka przyczyniając się do nadprogramowej produkcji kwasu żołądkowego a w efekcie do wrzodów.
- Spożywanie cukru wywołuje nadpobudliwość organizmu, problemy z koncentracją,, rozdrażnienie, spadek nastroju oraz senność.
- Niszczy szkliwo zębów przyczyniając się do szybkiego rozwoju próchnicy zębów.
- Cukier może powodować stałe uczucie zmęczenia oraz przyczynić się do powstania schorzeń w wieku późniejszym, jak osteoporoza, podwyższony zły cholesterol, nadciśnienie, choroby układu krążenia, częste infekcje organizmu.
- Powoduje zniszczenie błony śluzowej jelit zaburzając równowagę flory bakteryjnej – w efekcie ogólna odporność organizmu spada.
- Sprzyja procesowi starzenia się – odpowiada za wzrost wolnych rodników, niszczy produkcję kolagenu.
- Działa osłabiająco – 1 łyżeczka cukru blokuje system odpornościowy na ponad godzinę.
- Sprzyja chorobom oczu: krótkowzroczności, katarakcie.
- Zwiększa ryzyko wystąpienia wielu nowotworów: piersi, jajników, prostaty, przewodu pokarmowego, wątroby, płuc oraz innych organów.
Co zamiast cukru?
- miód – ma więcej kalorii niż cukier, ale jest lepiej przyswajalny przez organizm i nie zaburza równowagi mineralnej w organizmie tak jak cukier biały.
- sok klonowy – bogaty w minerały i witaminy z grupy B, niacynę, biotynę oraz kwas foliowy. Jest mniej kaloryczny niż miód i biały cukier. Jest idealnym dodatkiem do deserów: lodów, naleśników, ciast, deserów, płatków śniadaniowych, ale też sałatek i sosów
- stewia – jest 150-300 razy słodsza od cukru i nie zawiera praktycznie żadnych kalorii. Ważne, aby spożywać jedynie zielone lub brązowe ekstrakty lub proszki z liści stewii. Należy unikać przejrzystych ekstraktów oraz białych proszków, które są wysokoprzetworzone i są pozbawione cennych składników odżywczych
- suszone owoce – są naturalnie słodkie i posiadają wiele cennych dla organizmu składników. Warto dodać daktyle, morele, śliwki, rodzynki, figi, krążki z jabłek do wypieków zamiast cukru.
Jak odzwyczaić się od cukru?
Nie warto od razu odstawiać cukier, bo wtedy od razu zniechęcimy się smakiem. Najlepiej stopniowo zmniejszać ilość cukru na przykład w herbacie. Ponadto, jeżeli mamy ochotę na coś słodkiego warto sięgnąć po rośliny strączkowe i warzywa – im dłużej będziemy je przeżuwać, tym będą one słodsze.
Ponadto wszelkie desery możemy słodzić owocami, sokami owocowymi, syropem ryżowy. Na deser – zamiast batonika, sięgajmy po słodkie warzywa – buraki, marchewki i dynie.
Co o tym sądzisz?