45 795 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
37 010 produktów w 209 kategoriach

Słodki sposób na zdrowie – o daktylach słów kilka.

Słodki sposób na zdrowie – o daktylach słów kilka.Słodki sposób na zdrowie – o daktylach słów kilka.

Suszone i świeże – w każdej postaci daktyle są kopalnią witamin i lekiem na wiele dolegliwości. Szczególnie zalecane są dla sportowców, ponieważ dostarczają cukrów prostych, które są źródłem energii podczas intensywnego wysiłku fizycznego.

Na co dobre są daktyle?

  • Chronią przed miażdżycą, a w konsekwencji zapobiegają chorobie wieńcowej, zawale serca oraz udarowi mózgu.
  • Chronią przed powstawaniem zakrzepów dzięki działaniu zbliżonemu do aspiryny. W odróżnieniu jednak od niej – nie podrażnia żołądka.
  • Dzięki dużej zawartości potasu daktyle umożliwiają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi oraz chronią przed nadciśnieniem.
  • Zaparcia – pozwalają pozbyć się tej uciążliwej dolegliwości dzięki dużej zawartości błonnika. Dzięki niemu korzystnie wpływają na perystaltykę jelit. Owoce można jeść prosto z opakowania, można ugotować z nich kompot lub dodać do różnych potraw. Przy zaparciach jednak najbardziej zalecane są suszone daktyle – zawierają one bowiem więcej błonnika pokarmowego od świeżych owoców.
  • Dla sportowców – jak już było wyżej wspomniane, daktyle są bogatym źródłem  cukrów prostych, które zapewniają energię podczas wysiłku fizycznego.
  • Dla nerwusów – wspierają układ nerwowy dzięki zawartości witamin z grupy B. Zawierają one ponadto taurynę, czyli skuteczny środek o działaniu nasennym i antydepresyjnym.
  • Na zakwaszony organizm – powinny po nie sięgnąć osoby cierpiące na nadkwasotę – z pewnością pomogą.

Czy dla cukrzyków?

Daktyle są bardzo słodkie. Mimo to nie przyczyniają się do wzrostu poziomu cukru we krwi. Dzięki temu nie ma ryzyka rozwoju cukrzycy. Mają one wprost odmienne działanie – pozwalają obniżyć poziom glukozy we krwi. Osoby jednak cierpiące na cukrzycę powinny unikać tych owoców, głównie suszone ze względu na ich wysoki indeks glikemiczny.

Komu daktyle nie pomogą?


Oprócz osób chorujących na cukrzycę, po daktyle nie powinny sięgać osoby z nieżytem żołądka oraz z kolką żołądkową. Nie są również wskazane przy wzdęciach (mogą je wręcz wzmagać) oraz u osób cierpiących na migreny – mogą zaostrzyć jej objawy.

  • Jakie właściwości mają daktyle?

  • Czy daktyle są dobre dla cukrzyków??

Świeże i suszone – gdzie można je kupić?


W  Polsce najbardziej popularne są daktyle drylowane, które są dosyć powszechne i można je spotkać w wielu sklepach spożywczych. Przy wyborze należy pamiętać, że skórka daktyla powinna być błyszcząca i pozbawiona jakichkolwiek uszkodzeń – wówczas owoc jest wartościowy.
Świeże daktyle najszybciej zakupimy w sklepie internetowym.

Daktyle w kuchni


Są one stosowane do produkcji mąki, miodu palmowego oraz przetworów, np. dżemów. Są również częstym dodatkiem do musli oraz do wypieków. Dla prawdziwych łasuchów służą jako zdrowa przekąska.

daktyle daktyle a zdrowie właściwości daktyli suszone daktyle

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 45 795 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 37 010 produktów w 209 kategoriach