Zawarta w papryczkach chili kapsaicyna nadaje im ostrego smaku. Powodem dla którego odczuwamy pieczenie po zjedzeniu czegoś z dodatkiem ostrych przypraw jest oddziaływanie tej substancji na nocyceptory, czyli receptory bólowe, które są zlokalizowane między innymi w jamie ustnej. Chcesz szybko i bezboleśnie schudnąć? Polub to, co ostre! Dieta kapsaicynowa polega po prostu na odpowiednim doprawianiu posiłków.
Główną rolę w tego typu diecie odgrywają ostre przyprawy. Co ciekawsze, nie ma tutaj znaczenia, czy chodzi o doprawienie mięs, warzyw, zup, czy nawet deserów. Najistotniejsze w takim odchudzaniu jest używanie czerwonych przypraw: ostrej i słodkiej papryki, papryki chili i peperoni. To w nich znajduje się kapsaicyna, czyli związek wspomagający odchudzanie.
Co na odchudzanie?
Na co działa kapsaicyna?
Daje ona naszemu organizmowi zastrzyk energii, dlatego zjedzenie lekkiej i dobrze przyprawionej potrawy rozgrzeje i pobudzi nasze tkanki. Zmusza to organizm do dodatkowego wysiłku, dzięki czemu spalamy więcej kalorii. Oprócz tego, substancja ta skutecznie hamuje uczucie głodu, zmniejszy więc chęć na podjadanie.
O co w tym wszystkim chodzi?
Autorką tej metody jest amerykańska dietetyczka. W myśl jej zasad, jeśli chcemy schudnąć, powinniśmy jeść to, na co mamy ochotę, jednak zawsze ostro, odpowiednio przyprawione. Takie menu dopuszcza liczne mniejsze i większe dietetyczne odstępstwa, a podstawowym wymogiem jest właściwa ilość przypraw w jadłospisie.
Kuracja trwa cztery tygodnie, obejmuje pięć posiłków dziennie i zabrania podjadania pomiędzy nimi. Chociaż nie musimy tutaj liczyć każdej kalorii, to objętościowo dania nie są zbyt duże i muszą być odpowiednio zbilansowane, aby nie odczuwać głodu. Jak przygotowywać kapsaicynowe posiłki na diecie i do czego jeszcze ten składnik może nam się przysłużyć?
- Stosuj maści i kremy z kapsaicyną, które dzięki działaniu rozgrzewającemu pomogą przy bolących nogach i cellulicie.
- Gdy skończysz kroić papryczkę chili, koniecznie umyj ręce. Jednym z gorszych doświadczeń jest dotknięcie ręką oka lub nosa, gdy znajduje się na niej kapsaicyna.
- Pamiętaj, że kapsaicyna nie rozpuszcza się w wodzie, ale w alkoholu i tłuszczach, dlatego po zjedzeniu ostrego posiłku warto popić go kieliszkiem wina, maślanką lub jogurtem.
Przykładowe menu na diecie kapsaicynowej:
- Śniadanie: jajecznica z dwóch jaj, z dodatkiem świeżej kolendry, pieprzu, soli, ząbka czosnku, połową papryczki jalapeno. Do tego kromka razowego chleba.
- Przekąska: pomidorki koktajlowe w ziołach prowansalskich albo koktajl z owoców ze szczyptą imbiru.
- Obiad: kurczak pieczony z sosem curry, do tego brązowy ryż.
- Przekąska: Pomarańcz ze startym imbirem.
- Kolacja: Dwie kromki chleba razowego z satałą, cebulą, wędliną, zmielonym, zielonym lub czarnym pieprzem.
Co o tym sądzisz?