Używamy jej niemal codziennie, a wielu z nas dodaje ją nawet do całkiem słonych potraw. Niestety znajduje się w większości produktów spożywczych, dlatego często spożywamy ją w nadmiarze. Zbyt dużo soli w diecie może przyczynić się do problemów z nerkami i nadciśnienia tętniczego. Czym jeszcze może skutkować długotrwałe nadmierne spożywanie tej przyprawy i jak się od niej odzwyczaić?
Jeżeli uważasz, że uzależnienia dotyczą jedynie używek takich jak papierosy, alkohol, czy słodycze, to jesteś w dużym błędzie. Nie tylko cukier, ale również sól może silnie uzależniać. Badania amerykańskich i australijskich naukowców udowodniły, że jest tak samo silną „używką” jak papierosy czy narkotyki! Komórki mózgowe myszy, którym obniżono ilość soli w diecie, wytwarzały proteiny, które powstają również w przypadku uzależnienia od nikotyny, heroiny i kokainy. Według naukowców potrzeba spożywania tej przyprawy tkwi więc w naszym mózgu.
Czy sól jest zdrowa?
Dlaczego sól jest niezdrowa?
Oczywiście pewne ilości soli w diecie są konieczne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ pomaga zachować równowagę elektrolitową i stanowi składnik płynów tkankowych oraz komórkowych. Najlepiej, aby było to nie więcej niż 5g na dobę. Polacy są niestety w czołówce europejskich państw, w których spożywa się zbyt duże ilości tej przyprawy. Nie wyobrażamy sobie kanapek, sałatek czy obiadów bez całkiem sporej jej ilości. Czym to skutkuje:
- Przeciążeniem nerek,
- Otyłością,
- Ciśnieniem tętniczym,
- Zatrzymywaniem wody w organizmie,
- Wzrostem ryzyka występowania chorób serca i nowotworów żołądka,
- Cukrzycą typu II,
- Drażliwością sytemu nerwowego,
- Udarami mózgu,
- Zwiększonym ryzykiem osteoporozy, ponieważ wypłukuje wapń.
Jak odzwyczaić się od soli?
Oczywiście nie jest to takie proste, tak samo jak w przypadku uzależnienia od cukru. Najlepiej zacząć od małych wyrzeczeń, czyli sprawdzania etykiet produktów i zrezygnować z tych, w których sól jest na pierwszym miejscu w składzie. Niestety jest ich bardzo dużo. Oprócz tego warto schować solniczkę i zaopatrzyć się w naturalne, ziołowe przyprawy, które zastąpią tą uzależniającą przyprawę. Staraj się dodawać do potraw czosnek, oregano, bazylię, kolendrę itd., albo sos sojowy. Na szczęście odzwyczajanie się od soli nie trwa długo – zwykle po dwóch tygodniach zapominamy o nałogu, dziwiąc się niejednokrotnie, że jedliśmy tak przesolone potrawy.
Co o tym sądzisz?