Rak to choroba, która w licznych przypadkach utożsamiana jest z wyrokiem śmierci. Schorzenie cywilizacyjne, jakim jest nowotwór, może spotkać każdego, bez względu na wiek, poziom aktywności fizycznej, wagę. Niestety, do tej pory nie odkryto leku na raka. Ostatnimi czasy pojawiła się teoria głosząca, że spożywanie substancji zwanej witaminą B17 może stanowić skuteczny sposób na zmniejszenie ryzyka zachorowania.
W leczeniu nowotworów często poprawę przynoszą chemioterapia i radioterapia, a lekarze alarmują, że nie bez znaczenia są także właściwa dieta i profilaktyka. Według doniesień współczesnej medycyny, istnieją grupy produktów, których spożycie skutecznie obniża ryzyko zachorowania na raka. Jednym z nich są właśnie pestki czarnej moreli.
Jakie działanie mają pestki moreli?
Na co są pestki moreli?
Amigdalina zmniejsza ryzyko
Substancja zwana witaminą B17 (inaczej amigdaliną lub letrilem) występuje w nasionach wielu owoców:
- W pestkach moreli,
- Gorzkich migdałów,
- Wiśni,
- Brzoskwini,
- Pigwy.
To właśnie ona odpowiedzialna jest za charakterystyczny gorzki smak pestek. Działanie tej substancji polega na reakcji chemicznej, polegającej na tym, że po zetknięciu z gorzkim enzymem obecnym w komórkach nowotworowych, rozkłada się on na cyjanek i aldehyd benzoesowy. To właśnie te dwa składniki wykazują działanie likwidujące komórki rakowe. W zdrowych komórkach, witamina B17 zmienia się zaś w glukozę.
Liczne środowiska lekarskie potwierdzają przeciwnowotworowe działanie letrilu, zaznaczając jednocześnie, że stanowi tani i naturalny sposób walki z rakiem. Jako że jest to substancja naturalna (tak jak zioła), koncerny farmaceutyczne nie mogą jej opatentować i tym samym na niej zarabiać. Oczywiście substancja ta wciąż jest poddawana badaniom, nie można więc traktować jej z góry jako idealnego leku.
Właściwości pestek moreli gorzkiej
Oprócz witaminy B17, pestki te mają wiele cennych minerałów, głównie magnezu, a także szereg innych witamin: A, E, B15, B1 i B6, oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. W medycynie chińskiej stosuje się je od stuleci jako sposób na nadciśnienie, problemy oddechowe i niestrawność.
Aby pestki moreli działały z korzyścią dla zdrowia, nie można spożywać ich w nadmiernych ilościach – najlepiej zjadać dziennie 3-4 sztuki, ponieważ nadmiar może przyczynić się do powstania skutków ubocznych. Pamiętajmy, że działają tylko pestki gorzkiej moreli, nie słodkiej. Znajdziemy je w sklepach z ekologiczną żywnością. Nie wolno poddawać ich obróbce termicznej, bo stracą właściwości.
Co o tym sądzisz?