Wszelkie diety oczyszczające i odchudzające działają lepiej, gdy w menu znajduje się seler. Jego korzeń doskonale zastąpi sól, doda smaku zupom, zaś naciowy będzie idealnym dodatkiem do wszelkich sałatek. Chociaż większość warzyw cechuje niewielka ilość kalorii, to seler wygrywa z nimi w przedbiegach. Nie jest to jego jedyna zaleta!
W 10 dekagramach bulwy selera znajdziemy 7 kcal, a w naci niecałe 5. Naukowcy stwierdzają, że w tej niepozornej roślince mieści się aż 86 drogocennych dla organizmu składników. W selerze jest dwa razy więcej witaminy C niż w cytrusach, a także naturalna witamina B, kwas foliowy, witamina PP. W jego ciemnozielonych łodygach mieści się wiele beta-karotenu oraz witamina E, zwana witaminą młodości. Oprócz tego, znajdziemy w nim dużo związków mineralnych: najwięcej fosforu wśród wszystkich warzyw korzeniowych, a także sporo potasu, cynku, wapnia, żelaza i magnezu.
Jakie właściwości ma seler?
Jakie właściwości lecznicze ma seler?
- Eliksir młodości – sok z selera naciowego wraz z sokiem z jabłek, wymieszane w odpowiednich, równych proporcjach, to doskonały sposób na piękną cerę i przedłużenie młodości. Szklanka tego napoju wypita na czczo potrafi wiele: nawilża skórę, likwiduje wolne rodniki, obrzęki, oczyszcza organizm, wzmacnia włosy i nadaje skórze aksamitnej gładkości. Chroni również cały organizm przed nowotworami, dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy.
- Dobry na odchudzanie – zarówno seler naciowy i korzeniowy mają niewiele kalorii, jednak różnią się pod względem indeksu glikemicznego. Lepiej jest jeść świeży seler, niż np. w postaci zupy kremu, ponieważ obróbka cieplna zwiększa wysokość IG. W selerze korzeniowym (100 gram) znajduje się 21 kcal i indeks glikemiczny 35 w surowym, a w gotowanym aż 85. Seler naciowy to 13 kcal w 100 g, z indeksem glikemicznym 15. Dodawaj seler do sałatek, zup, soków.
- Odtruwanie i oczyszczanie organizmu – dieta selerowa oczyszcza organizm z toksyn, które znajdują się w pożywieniu. Pobudza on przemianę materii, usuwa szkodliwe produkty przemiany materii, dlatego jego spożycie pomoże również w przyniesieniu ulgi obolałym stawom. Co więcej, wspomaga produkcję żółci, więc zapobiegnie powstawaniu kamieni nerkowych. Seler poleca się również osobom cierpiącym na zaparcia, problemy trawienne, nadciśnienie tętnicze. Pomoże trawić tłuszcze, polepszy pracę nerek i serca, a nawet ukoi stres.
- Obniży ciśnienie tętnicze – dzięki swoim właściwościom, czyli kojeniu nerwów i obniżaniu ciśnienia, wspomoże nadciśnieniowców. Należy jednak pamiętać, aby nie kupować nasion przeznaczonych do uprawy, które są dostępne w sklepach ogrodniczych, ponieważ mogą być spryskane środkami chemicznymi. Jeżeli stosujemy seler w celach terapeutycznych, musimy kupić nasiona sprzedawane w sklepach ze zdrową żywnością.
Co o tym sądzisz?