Awokado to wbrew pozorom nie warzywo, ale owoc, które mimo dość sporej kaloryczności ma również wiele cennych wartości odżywczych. W składzie ma tłuszcze omega-3 oraz jednonienasycone, które wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej, więc zdecydowanie warto dodać je do swojego codziennego menu w postaci zamiennika masła, dodatku do sałatek, czy w formie pysznego guacamole.
Miejsce występowania awokado to przede wszystkim Ameryka Południowa i Środkowa. Owoc ten zawiera bogactwo dobroczynnych tłuszczów, oraz witaminę E nazywaną witaminą młodości. Oprócz tego w składzie awokado znajdziemy błonnik, kwas foliowy, pantotenowy, witaminy C, K, A, B1, B2 i PP.
Czy awokado jest zdrowe?
Czy awokado tuczy?
Właściwości zdrowotne. Dla kogo awokado?
Dieta wzbogacona o awokado zalecana jest przede wszystkim kobietom w ciąży ze względu na zawartość kwasu foliowego, tak ważnego dla rozwoju dziecka. Owoc ten powinien znaleźć się również w menu nadciśnieniowców, ponieważ obecne w nim tłuszcze skutecznie obniżają ciśnienie tętnicze. Beta-sitosterol obecny w tłuszczach jednonienasyconych obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi i jednocześnie podnosi poziom tego „dobrego”. Dzięki obecności błonnika zapobiega także podwyższeniu poziomu cukru we krwi, dlatego będzie idealnym dodatkiem do dań dla osób cierpiących na cukrzycę typu II.
W awokado znajdują się także antyoksydanty, które poprawiają funkcjonowanie systemu immunologicznego, wątroby, układu nerwowego, zaś witaminy A, E i C chronią organizm przed zbyt szybkim starzeniem się organizmu oraz nowotworem. Ten niepozorny owoc poprawia również wchłanialność substancji odżywczych, dlatego zaleca się go dla osób mającym problemy żołądkowe i jelitowe. Awokado wpływa pozytywnie na stan:
- Serca – dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym, witaminie B6 i kwasowi foliowemu,
- Mózgu – może zapobiec chorobie Alzheimera, dzięki kwasom omega-3 i witaminie E,
- Ciąży – to źródło naturalnego kwasu foliowego,
- Oczu – obecna w awokado luteina chroni je przed stresem oksydacyjnym, zapobiegając zaćmie, zwyrodnieniom itd.
- Ciśnienia – skutecznie obniża ciśnienie krwi,
- Trawienia – enzymy obecne w tym owocu zmniejszają stany zapalne w żołądku i poprawiają wchłanianie substancji odżywczych,
- Całego organizmu – chroni przed rakiem piersi, prostaty, ma działanie przeciwstarzeniowe i przeciwzapalne.
Awokado na odchudzanie
Niech nie przerażają cię kalorie, ponieważ tłuszcz obecny w awokado jest bardzo zdrowy, który ma wspaniały wpływ na cały organizm. Badania naukowe wyraźnie wskazują, że jedzenie awokado ma pozytywny wpływ na dietę odchudzającą i regularne jedzenie tego owocu zdecydowanie sprzyja zrzucaniu nadprogramowych kilogramów.
Co o tym sądzisz?