Mimowolnie nasz organizm przyswaja toksyny z pokarmu i powietrza. Bez względu na samooczyszczające możliwości organizmu, które dotyczą tylko układu oddechowego i moczowego, powinniśmy przeprowadzić detoks kilka razy do roku. Szczególnie jest to wskazane, gdy czujemy się ociężali, zmęczeni, mamy problemy z koncentracją i zasypianiem, włosy straciły blask, a paznokcie stały się łamliwe.
Jak oczyścić organizm z toksyn?
Co stosować na oczyszczanie organizmu?
Nie sposób uniknąć toksyn w codziennym życiu, ponadto złe reakcje chemiczne przebiegające w komórkach, sprawiają że organizm sam zaczyna produkować toksyny. Zimą narządy wewnętrzne mogą być przeciążone nimi do tego stopnia, iż same nie będą zdolne się z nich oczyścić. Poza wymienionymi wyżej symptomami nadmiar toksyn sugerują problemy trawienne, np. wzdęcia, uczucie ciężkości i obrzmienia nóg, przebarwienia na skórze, wysypki, trądzik czy nieprzyjemny zapach ciała.
Prócz zbawiennego wpływu na wygląd i samopoczucie, oczyszczanie ułatwi odchudzanie, jeśli już powzięliśmy taki zamiar.
Akcja detoksykacja
Prawdziwe oczyszczanie powinno obejmować dietę i aktywność fizyczną. Na rynku jest dostępny szeroki wybór suplementów ułatwiającyc detoks, podobnie jak woda i spożywanie odpowiednich produktów spożywczych.
-
Woda – codziennie wypijaj 2 litry, także w formie herbat ziołowych i owocowych. Szklanka przed posiłkiem ograniczy apetyt. Odwodnienie powoduje zaparcia, bóle głowy, suchość skóry, zmęczenie, dlatego nie możemy o niej zapominać. Woda wypłukuje toksyny i szkodliwe produkty przemiany materii z organizmu, odpowiada za filtrację nerek.
-
Cytryna – o zasadowych właściwościach wspomaga detoks. Wskazana jest co rano szklanka wody z sokiem z cytryny, która odpowiednio pobudzi jelita. Cytryna usprawnia oczyszczanie oraz pracę wątroby, rozpuszczanie kamieni żółciowych.
-
Grejpfrut – wspomaga trawienie i metabolizm, oczyszcza.
-
Cebula – choć nie w smak każdemu, to warto po nią sięgnąć, gdyż oczyszcza zarówno z metali ciężkich, jak i z pasożytów. W postaci surowej w sałatkach, bądź w kanapkach zredukuje poziom cholesterolu.
-
Buraki – odtruwająco przysłużą się jelitu, wątrobie, pęcherzykowi żółciowemu oraz nerkom. Najlepsze właściwości ma sok z surowych buraków.
-
Zielona herbata – oczyszcza z toksyn, pestycydów, konserwantów i sztucznych barwników. Napar warto wypijać na pół godziny przed posiłkiem, oczywiście niesłodzony.
-
Rzeżucha – dodana do kanapek, uwolni z toksyn krew i układ oddechowy, a z uwagi na swe moczopędne działanie, także nerki i drogi moczowe.
-
Płatki owsiane – detoksykują organizm, redukują cholesterol. Zawarty w nich błonnik pobudzi pracę jelit.
-
Jabłka – są zasobne w pektyny o właściwościach oczyszczających, które nie dość, że obniżają poziom cholesterolu, to jeszcze usprawniają jelita.
-
Żurawina – poprzez działanie moczopędne przyśpiesza detoksykację. Nie tylko świeże owoce, ale i sok wykazuje właściwości antybakteryjne. Usuwa toksyny, tak samo jak pozostałe owoce czerwone, np. maliny, wiśnie, jagody.
Co o tym sądzisz?