O truskawkach niby wiemy wiele, doceniamy ich właściwości lecznicze i smakowe, jednak zazwyczaj nasza wiedza nie obejmuje pełnego zakresu ich zbawiennego działania w różnych aspektach zdrowia i urody. Z dobroczynnych właściwości truskawek korzystać mogą zarówno reumatycy, jak i borykający się ze schorzeniami wątroby czy nerek. Znany jest także ich pozytywny wpływ na funkcjonowanie serca – spożycie truskawek obniża bowiem poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. W dbałości o urodę również truskawki są pomocne – dzięki regularnemu podjadaniu tych owoców skóra zyskuje świeży wygląd, cera się nawilża, a włosy odzyskują blask. Co zawierają w swoim składzie te pyszne owoce?
Jakie witaminy majÄ… truskawki?
O tym, że truskawki są pyszne, nie trzeba nikogo przekonywać. O tym, że najlepiej jeść je waśnie teraz – gdy sezon w pełni, najprawdopodobniej też nie. Natomiast o walorach zdrowotnych truskawek nie wszyscy sobie zdają sprawę – a jest to rzecz warta uwagi, bo tych leczniczych właściwości truskawki mają wiele. Witaminy w truskawkach najlepiej przyswajać, spożywając owoce na surowo, bez dodatków. To właśnie ich naturalna postać gwarantuje zachowanie i wykorzystanie wszystkich zdrowotnych właściwości.
Witamin w truskawkach jest bardzo dużo, znajdzie się w nich i witamina C, A,E, B1, B2, B3, B6. Dodatkowo, zawierają w swoim składzie różne mikro i makroelementy, takie jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, co wzmacnia atrakcyjność zdrowotną tego produktu spożywczego. Szacuje się, że 100-gramowa porcja tych owoców zawiera 60 mg witaminy C, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu człowieka na tę witaminę. Kaloryczność takiej porcji jest niewielka (28 kcal), a wartości odżywczych bardzo dużo: węglowodanów, białka, zdrowych tłuszczy, błonnika. Indeks glikemiczny owoców również jest niewysoki, co powoduje, że po truskawki sięgają osoby odchudzające się lub praktykujące zdrowy tryb odżywiania.
Zalety truskawek
Można się spokojnie pokusić o stwierdzenie, że jedzenie truskawek ma wiele zalet. Ich dobroczynny wpływ na zdrowie potwierdza się na każdym kroku. Dietetycy zgodnie mówią o tym, jak jedzenie tych owoców pozytywnie wpływa na pracę serca – bo obniżony zostaje poziom cholesterolu, utrudnia się wchłanianie tłuszczu. Jednocześnie dodatkowo, spożywanie truskawek reguluje poziom cukru we krwi. Ich wspomniany niski indeks glikemiczny powoduje, że cukrzycy również mogą spokojnie sięgać po ten owoc.
Mówi się ponadto także o tym, że truskawki usprawniają białka chroniące przed cukrzycą i chorobami serca, mają właściwości atyoksydacyjne.
Naukowcy przeprowadzają również badania nad antywirusowymi właściwościami truskawek – jest przypuszczenie, że owoce te są pomocne przy zwalczaniu wirusów powodujących półpaśca i opryszczkę.
Truskawki – niezawodny element zdrowej diety!
Walory smakowe truskawek są powszechnie znany, ich lecznicze właściwości dzięki przypomnieniu zawartości składu również. Pozostaje pytanie, czy truskawki sprawdzają się jako element zdrowej diety wspomagającej odchudzanie? Otóż, odpowiedź na to pytanie jest jak najbardziej twierdząca! W truskawach znajdują się bowiem pektyny, które pobudzają pracę jelit, a kwasy organiczne regulują trawienie i przyśpieszają przemianę materii. Truskawki ze względu na swą niską kaloryczność, często są rekomendowane na różnego rodzaju dietach, można je podjadać niemal niekontrolowanie – o ile nie będziemy poprawiać smaku owoców bitą śmietaną czy cukrem. Dodatkowo, truskawki wspomagają trawienie poprzez regulację pracy wątroby i woreczka żółciowego. Udowodniono także ich moczopędność – w 90 % składają się z wody, w związku z czym motywują nerki do szybszej pracy, przyspieszając tym samym proces usuwania zbędnych produktów przemiany materii, co naturalnie ma pośredni wpływ na utratę wagi.
Co o tym sÄ…dzisz?