Sezon grillowy właśnie trwa. Polacy lubią potrawy grillowane, bo właściwie nasza kuchnia od wieków opiera się na mięsiwie i tłustych daniach. Lubimy smażyć, gotować – a rzadziej wybieramy zdrowsze metody przygotowywania pożywienia. Niestety nie każdy przestrzega zasad zdrowego grillowania, a powinniśmy to robić, ponieważ grillowanie jest jedną z najniebezpieczniejszych dla nas w skutkach metod przetwarzania pokarmu.
Czy grillowanie jest zdrowe?
Czy grillowanie jest rakotwórcze?
Rakotwórcze substancje
Nieodpowiednie grillowanie przyczynia się do tego, że do naszego jedzenia przedostają się substancje rakotwórcze, które naturalnie powstają podczas spalania, oraz w większej ilości przy używaniu sztucznych „rozpałek” np. w płynie. Aby się przed tym uchronić należy używać tacek do grilla oraz specjalnych grillów opisanych poniżej. Osoby chcące prowadzić zdrowy styl życia powinny szczególnie uważać podczas przygotowywania potraw grillowanych.
Zasady zdrowego grillowania potraw. O czym powinniśmy pamiętać?
- Po pierwsze: wybór odpowiedniego grilla. Najzdrowszy jest grill elektryczny, ponieważ przy jego użyciu nie powstają podczas grillowania żadne substancje związane ze spalaniem. Jednak urządzenie takie nie zawsze da nam ten sam smak potraw, co grill normalny, którego używamy najczęściej i którego należy rozpalić. Dlatego większość osób jednak skłania się ku wyborze grilla węglowego. Jeśli jednak wybieramy grill węglowy postawmy na taki model, który posiada specjalną tackę na spływający z potraw tłuszcz. Powinien on być również zaprojektowany w ten sposób aby osłonić grillowane jedzenie od wydostającego się dymu.
- Po drugie: wybór odpowiedniego mięsa do grillowania. Ponieważ podczas grillowania zazwyczaj zjadamy znacznie więcej, niż potrzebuje nasz organizm, to jednak lepiej wybierać mięsa chudsze, albo skupić się na grillowaniu szaszłyków z warzyw. Warto również grillować ryby, które przygotowywane w ten sposób nabierają pięknego aromatu. Zasadne jest tutaj również przypomnienie, że mimo wszystko nawet najbardziej tłuste mięso podczas długiego grillowania traci sporą część swojego tłuszczu. Jeśli więc chcemy skusić się na taką potrawę – jak najbardziej odpowiednim sposobem jej przygotowania będzie właśnie grillowanie.
- Po trzecie: dodatki do grilla. Tak jak już wspomnieliśmy, warto oprócz mięsa, postawić również na warzywa, czyli na naturalne witaminy i minerały. A co dobrze się grilluje? Cukinia, papryka, pomidory – które możemy nadziewać aromatycznym serem feta i świeżymi ziołami. Smaczne, proste i co najważniejsze – zdrowe!
Przygotowanie do zdrowego grillowania
Uwaga ta może wydawać się trywialna, ale przede wszystkim przed rozpoczęciem grillowania należy umyć ręce. Według badań – co prawda prowadzonych w Ameryce – jedynie 44 proc. osób przygotowujących potrawy grillowane, czy w ogóle potrawy na świeżym powietrzu, przed rozpoczęciem przygotowań myje ręce. Co gorsza, aż 40 proc. z nas używa dokładnie tych samych naczyń do przechowywania mięsa surowego, a następnie przetworzonego, bez ich umycia. Przestrzeganie tych zasad pozwoli na uniknięcie zatrucia i z pewnością będzie działać dobroczynnie dla naszego zdrowia.
Co o tym sądzisz?