45 795 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
37 010 produktów w 209 kategoriach

Węglowodany największym złem przy odchudzaniu? Obalamy mity!

Węglowodany największym złem przy odchudzaniu? Obalamy mity!Węglowodany największym złem przy odchudzaniu? Obalamy mity!

Każdy kto kiedyś był na diecie wie, że wśród wielu zasad „bycia fit” często przewija się jedna – unikanie węglowodanów jak ognia. Wydaje nam się, że wszystkie są złe dla sylwetki, a to zupełna nieprawda. Wielu z nich nasz organizm potrzebuje, bo bez węglowodanów stajemy się apatyczni i nerwowi.

Niestety – diety odchudzające nie należą do przyjemności. Jemy mało, odmawiamy sobie wielu pyszności, trudno jest się skoncentrować. Wieczorami kusi, żeby sięgnąć po kaloryczną przekąskę. Ale w głowie wciąż mamy wizję wymarzonej sylwetki i nadprogramowego tłuszczyku, który tak bardzo chcemy zgubić.

  • Czy węglowodany są zdrowe?

  • Czy węglowodany są dobre?

Czy zawsze musi tak być? Nie! Naukowcy udowodnili, że ludzie przestrzegający radykalnych diet niskowęglowodanowych znacznie częściej są rozkojarzeni, zirytowani i łatwiej popadają w kiepski nastrój, a nawet depresję. Znacznie lepszym rozwiązaniem – dla naszego ciała i samopoczucia – jest stosowanie diety opartej na produktach pełnoziarnistych, warzywach, owocach i chudym białku. W dodatku małe szaleństwa i nieodmawianie sobie wszystkich przyjemności ułatwia wytrwanie w diecie.

Smacznie i zdrowo. Dobre i złe węglowodany

Zrezygnuj z niskowęglowodanowych diet. Najwłaściwszą z możliwych diet, dobrych dla naszego zdrowia i figury, jest wybieranie jak najmniej przetworzonych produktów. To właśnie one są źródłem dobrych węglowodanów, białka, minerałów i witamin.

„Złe” węglowodany, czyli czego unikać:

  • Biały chleb,
  • Makaron,
  • Gazowane napoje,
  • Słodycze,
  • Ciasta,
  • Fast food.

Organizm nie ma z nich żadnego pożytku, a tylko szkodzą – mają dużo sztucznych dodatków, cukru i ulepszaczy. W dodatku mają wysoki indeks glikemiczny. To właśnie on jest przyczyną nagłego wzrostu cukru we krwi, co sygnalizuje organizmowi konieczność produkowania tłuszczyku.

„Dobre węglowodany”, czyli co powinniśmy jeść:

  • Brązowy ryż,
  • Owsianka,
  • Warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym,
  • Ciemne pieczywo.

Dodają energii i nie spowodują tycia.

Nie dajmy się zwariować

Mimo to, istnieją produkty o wysokim indeksie glikemicznym, które są jednak dobre dla naszego organizmu i nie powinniśmy ich sobie odmawiać. Dlatego jeżeli nie jesteś otyły albo nie masz cukrzycy, możesz włączyć je do jadłospisu. Warto jeść je przynajmniej raz w tygodniu:

  • Ziemniaki,
  • Zielony groszek,
  • Banany,
  • Kukurydza,
  • Chleb – tradycyjny, na zakwasie, niekoniecznie ciemny.

 

odchudzanie dieta węglowodany indeks glikemiczny
Komentarze
Dodano: 08 Czerwiec 2016
Autor: Ulka
Ocena:
Zdrowe odchudzanie powinno mieć w diecie węglowodany, oczywiście w przyzwoitych proporcjach.
Odpowiedź
Dodano: 05 Maj 2016
Autor: Żaneta
Ocena:
Popieram. Jestem przeciwniczką dyskryminowania węglowodanów w diecie. Wszędzie słychać, że to samo zło, a ja jestem pewna, że nie tak do końca i tu znalazłam potwierdzenie swojej opinii.
Odpowiedź

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 45 795 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 37 010 produktów w 209 kategoriach