Każdy kto kiedyś był na diecie wie, że wśród wielu zasad „bycia fit” często przewija się jedna – unikanie węglowodanów jak ognia. Wydaje nam się, że wszystkie są złe dla sylwetki, a to zupełna nieprawda. Wielu z nich nasz organizm potrzebuje, bo bez węglowodanów stajemy się apatyczni i nerwowi.
Niestety – diety odchudzające nie należą do przyjemności. Jemy mało, odmawiamy sobie wielu pyszności, trudno jest się skoncentrować. Wieczorami kusi, żeby sięgnąć po kaloryczną przekąskę. Ale w głowie wciąż mamy wizję wymarzonej sylwetki i nadprogramowego tłuszczyku, który tak bardzo chcemy zgubić.
Czy węglowodany są zdrowe?
Czy węglowodany są dobre?
Czy zawsze musi tak być? Nie! Naukowcy udowodnili, że ludzie przestrzegający radykalnych diet niskowęglowodanowych znacznie częściej są rozkojarzeni, zirytowani i łatwiej popadają w kiepski nastrój, a nawet depresję. Znacznie lepszym rozwiązaniem – dla naszego ciała i samopoczucia – jest stosowanie diety opartej na produktach pełnoziarnistych, warzywach, owocach i chudym białku. W dodatku małe szaleństwa i nieodmawianie sobie wszystkich przyjemności ułatwia wytrwanie w diecie.
Smacznie i zdrowo. Dobre i złe węglowodany
Zrezygnuj z niskowęglowodanowych diet. Najwłaściwszą z możliwych diet, dobrych dla naszego zdrowia i figury, jest wybieranie jak najmniej przetworzonych produktów. To właśnie one są źródłem dobrych węglowodanów, białka, minerałów i witamin.
„Złe” węglowodany, czyli czego unikać:
- Biały chleb,
- Makaron,
- Gazowane napoje,
- Słodycze,
- Ciasta,
- Fast food.
Organizm nie ma z nich żadnego pożytku, a tylko szkodzą – mają dużo sztucznych dodatków, cukru i ulepszaczy. W dodatku mają wysoki indeks glikemiczny. To właśnie on jest przyczyną nagłego wzrostu cukru we krwi, co sygnalizuje organizmowi konieczność produkowania tłuszczyku.
„Dobre węglowodany”, czyli co powinniśmy jeść:
- Brązowy ryż,
- Owsianka,
- Warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym,
- Ciemne pieczywo.
Dodają energii i nie spowodują tycia.
Nie dajmy się zwariować
Mimo to, istnieją produkty o wysokim indeksie glikemicznym, które są jednak dobre dla naszego organizmu i nie powinniśmy ich sobie odmawiać. Dlatego jeżeli nie jesteś otyły albo nie masz cukrzycy, możesz włączyć je do jadłospisu. Warto jeść je przynajmniej raz w tygodniu:
- Ziemniaki,
- Zielony groszek,
- Banany,
- Kukurydza,
- Chleb – tradycyjny, na zakwasie, niekoniecznie ciemny.
Co o tym sądzisz?