Witaminy są bardzo istotne dla naszego organizmu. Wpływają na naszą kondycję i biorą udział we wszystkich procesach zachodzących w naszym ciele. Witaminy  powodują, że nasza odporność się zwiększa, przez co zmniejszamy szanse na przeziębienia i grypę w okresie jesienno – zimowym. Jesień to czas przemęczenia i apatii. To właśnie wtedy tak ważne jest zadbanie o odpowiednią ilość witamin w naszym organizmie. Jak je należy dostarczać do organizmu i jakie produkty wybierać?
Jakie właściwości ma witamina A?
Jakie właściwości ma witamina E?
Witaminy na odporność
Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Znacznie poprawiają naszą odporność, chroniąc nas przed chorobami. W szerokiej grupie witaminowej znajdują się szczególne witaminy, które doskonale pozwalają nam odbudować nadszarpniętą odporność.  Wyjątkowe w tym zakresie witaminy to witaminy A, E, C oraz witamina B6.
Witamina A
Witamina A odpowiada w naszym organizmie za prawidłowe działanie tkanki nabłonkowej i zwiększa produkcję ciał odpornościowych. Jest naszym cichym obrońcą przez infekcjami, szczególnie tymi dotykającymi drogi oddechowe. To naturalna bariera przed bakteriami i wirusami chcącymi dostać się do naszego ciała. Witamina A znajduje się w jajkach, serze żółtym, wątróbce drobiowej i wieprzowej, tranie, mleku, oraz marchwi. Skutecznie skraca czas choroby, ułatwia walkę z dolegliwościami skórnymi, oraz nadczynnością tarczycy.
Witamina B6
Witamina B6 zwana pirydoksyną należy do szerokiej grupy witamin B. Jest ona odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Bierze udział w procesie tworzenia hormonów: adrenaliny i serotoniny. Bardzo ważna jest dla tych, którzy stosują dietę białkową i antykoncepcję. Są niezbędne w procesie produkcji przeciwciał i krwinek czerwonych. Witamina B6 znajduje się w szpinaku, fasoli, rybach, bananach, awokado oraz jajkach.
Witamina E
Witamina E jest jednym z najlepszych antyoksydantów. Pozwala wyeliminować powstałą w czasie choroby nadmierną liczbę wolnych rodników, które niekorzystnie oddziałują na nasz organizm. Witamina E jest szczególnie potrzebna kobietom w czasie menopauzy, matkom karmiącym oraz kobietom w ciąży. Spowalnia skutecznie procesy starzenia się i dlatego zwana jest potocznie witaminą młodości. Można ją znaleźć w kiełkach soi, pszenicy, nasionach słonecznika, oleju rzepakowym i słonecznikowym, orzechach laskowych, oraz gruboziarnistym pieczywie.
Witamina PP
Jest to niedoceniana witamina zwana inaczej niacyną. Witamina PP jest jedną z niewielu witamin, które nie podlegają przemianie w czasie procesów zachodzących w czasie sporządzania i przechowywania produktów spożywczych. Chroni ona nasz mózg i układ nerwowy, poprawia trawienie, łagodzi biegunki i bóle głowy. Wpływa na stan naszego serca poprzez  obniżenie cholesterolu i trójglicerydów.
Królowa odporności – witamina C
Witamina C to niekwestionowana zwyciężczyni na popularność wśród witamin. Najbardziej skuteczna w podnoszeniu odporności. Wpływa na obniżenie cholesterolu, bierze udział w produkcji kolagenu, chroni nas przed infekcjami. Pozwala szybko goić się ranom i łagodzi podrażnienie. Zapobiega krwawieniom, ma działanie antywirusowe, wzmacnia nasz organizm nawet w czasie wytężonego wysiłku. Działa przeciwnowotworowo. Witaminę C można znaleźć w czerwonej papryce, szpinaku, truskawkach, czarnej porzeczce, cytrynie, natce pietruszki, pomidorach oraz kapuście.
Â
Co o tym sÄ…dzisz?