Mimo stosowania drogich odżywek, szamponów i olejków twoje włosy wciąż są słabe i łamliwe? Z pewnością wydaje ci się, że zrobiłaś już wszystko co mogłaś. Jednak nie tylko zewnętrzna pielęgnacja ma znaczenie – o urodę należy dbać również „od wewnątrz”. Nie jest tajemnicą, że przestrzeganie korzystnej dla organizmu, zbilansowanej diety może przyczynić się do utrzymania korzystnego wyglądu włosów, skóry i paznokci. Bardzo częstym problemem wielu kobiet jest nadmierne wypadanie włosów, które stanowi reakcję organizmu na brak w codziennej diecie określonych substancji odżywczych.
Co jeść na zdrowe włosy?
Jak dbać o włosy?
Zarówno włosy, jak i paznokcie lubią dietę bogatą w białko, witaminy i składniki mineralne. Z grona witamin najskuteczniejsze są A, E oraz wszystkie z grupy B. Ich niedobór często towarzyszy problemom ze zdrowiem, odchudzaniu lub nadmiernemu narażeniu na stres – wówczas jako pierwsze „pod ostrzał” idą właśnie włosy i paznokcie. Pogarsza się ich jakość, stają się bardziej łamliwe i słabe.
Podstawą diety, która ma poprawić kondycję fryzury, są surowe lub jedynie lekko podgotowane warzywa oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Oprócz tego zaleca się codzienne jedzenie nabiału, 2-3 razy w tygodniu ryb morskich oraz mięsa lub jajek.
Po pierwsze: pozbądź się toksyn z organizmu!
Bardzo ważnym krokiem ku zadbanym włosom jest detoks. Wypijaj dużo płynów, najlepiej wody z dodatkiem cytryny lub mięty, unikaj jednak mocnej kawy i herbaty, które „wyniszczają” witaminy i utrudniają przyswajanie niezbędnych minerałów. Oprócz tego obowiązują zasady bardzo zbliżone do wszelkiego rodzaju diet odchudzających: zrezygnuj ze smażonych potraw, wędzonych, oraz tych, które zawierają dużo cukru lub są wysokoprzetworzone, czyli wszelkich fastfoodów, słodyczy, chipsów.
Po drugie: pokochaj składniki mineralne...
…ponieważ kochają je twoje włosy. Do tego typu składników zaliczamy cynk, miedź i krzem. Znajdziesz je przede wszystkim w:
- Rzodkiewce,
- Kalarepie,
- Selerze,
- Orzechach,
- Migdałach,
- Pestkach słonecznika i dyni.
Oprócz pokarmu bogatego w krzem, cynk i miedź, postaw na kolorowe sałatki z pomarańczowych, czerwonych, żółtych i zielonych warzyw. Zawierają one beta-karoten, który jest odpowiedzialny za produkcję witaminy A powodującej wzrost włosów oraz chroniącej paznokcie przed uszkodzeniami, np. dymem papierosowym. Aby szybko zobaczyć zadowalające efekty, w każdym twoim posiłku powinny znaleźć się przynajmniej dwa z poniższych produktów spożywczych:
- Pełnoziarniste pieczywo,
- Otręby,
- Ryby,
- Jaja,
- Płatki owsiane,
- Chude mięso, czyli drób, wołowina i cielęcina,
- Owoce,
- Grube kasze,
- Brązowy ryż,
- Siemię lniane,
- Rzodkiewka,
- Natka pietruszki,
- Sałata,
- Kalarepa,
- Brokuł.
Co o tym sądzisz?