Uwielbiamy śliwki za ich niepowtarzalny smak, soczysty miąższ i cudowny fioletowy kolor. Śliwka węgierka, mirabelka, renkloda, rodzajów śliwek jest całe mnóstwo. Ale czy zdajemy sobie sprawę jak wiele cennych właściwości ma ten mały niepozorny owoc, który często w wyścigu do naszego podniebienia przegrywa z innymi owocami?
Jakie właściwości ma śliwka?
Jakie witaminy zawiera śliwka?
Dobroczynne właściwości śliwek
Śliwki bez względu na ich rodzaj mają taką samą wartość odżywczą. Ze względu na wielkość mogą nieznacznie różnić się ilością zawartych kalorii, zawierają jednak te same witaminy i składniki mineralne. Są bogatym źródłem witamin A, B6, C, E i K oraz takich pierwiastków jak żelazo, magnez, potas, fosfor i wapń. Zawierają także sporo błonnika, dzięki czemu korzystnie wpływają na nasz układ trawienny. Polecane są szczególnie kobietom po 30 dla poprawienia metabolizmu.
Oczyszczająca moc zawarta w śliwkach
Chcesz być zdrowy, jedz śliwki. To stwierdzenie w przypadku małego, fioletowego i nie tylko owocu sprawdza się w 100 %. Śliwki są dobre na poprawę pracy jelit, dzięki zawartemu w składzie błonnikowi, skutecznie pomagają walczyć z zaparciami i zmniejszają dzięki temu ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.. Poprawiają apetyt, dlatego warto przekonać do tych owoców niejadków. Ponadto dzięki wysokiej zawartości pektyn oczyszczają organizm z nagromadzonego w komórkach tłuszczu, wpływając na obniżenie cholesterolu. Dzięki bogatemu składowi działają antyoksydacyjnie i antymiażdżycowo. Wystarczy zjeść dziennie 3, 4 śliwki by zmniejszyć ryzyko nadciśnienia.
Śliwka bogata w witaminy i nie tylko
Każda śliwka zawiera od 12 do 15 g węglowodanów i całkiem sporo witamin. Począwszy od witaminy A, C i E, a skończywszy na witaminach z grupy B. To dzięki tym ostatnim bezpieczny jest nasz układ nerwowy. Zawarta w pestkach śliwek amigdalina wykazuje działanie przeciwnowotworowe i antymiażdżycowe. Śliwki nie tylko pozytywnie działają na nasz organizm, ale również poprawiają nam humor i samopoczucie. Jest to możliwe dzięki witaminie B6 i magnezowi. Natomiast zawarty w śliwce potas reguluje ciśnienie krwi. Dobroczynne działanie wykazuje nie tylko sam owoc, ale również kora drzewa śliwkowego. Wywar z kory śliwy wykorzystywany jest w leczeniu schorzeń prostaty.
Kaloryczna śliwka odchudza?
Śliwka jest doskonałym pomysłem na przekąskę w czasie przeprowadzania diety odchudzającej. Dzięki sporej jak na tak mały owoc liczbie kalorii zwiększa uczucie sytości. Mając w sobie dużo błonnika przyspiesza trawienie i poprawia metabolizm, działa przeczyszczająco na jelita, zatrzymuje wchłanianie cukru i cholesterolu.
Śliwka dla urody
Jeśli chcesz opóźnić proces starzenia się skóry, jedz śliwki. Dzięki antyoksydacyjnej właściwości śliwki, możliwe jest zahamowanie powstawania zmarszczek i procesu starzenia się. Śliwka zawierając w składzie witaminę K wpływa korzystnie na krzepliwość krwi, co pozwala zadbać o pękające naczynka. Natomiast witamina C daje możliwość uszczelnienia naczyń. Śliwki stosuje się także do produkcji kosmetyków a dokładnie wyciąg z pestek śliwki. Kwas oleinowy i linolowy będący składnikiem tego wyciągu doskonale nawilża, odżywia i natłuszcza skórę.
Co o tym sądzisz?