Piwo jest jednym z alkoholi, który przynosi naszemu organizmowi również wiele korzyści oczywiście, jeśli jest pite w umiarze. Ten napój jest jednym z najstarszych napojów alkoholowych na świecie. Jest całkowicie naturalny, wytwarzany na podstawie ziaren zbóż, chmielu i drożdży. Głównym składnikiem piwa jest jednak woda mineralna. Napój ten jest łatwo przyswajalny przez organizm człowieka, a przy tym zostaje szybko strawiony.
Jakie właściwości ma piwo?
Czy piwo jest zdrowe?
Prozdrowotne własności piwa, czyli dlaczego warto je pić!
- Piwo zwiększa naszą kreatywność, podnosi nas na wyżyny naszego artyzmu ale również sprytu w rozwiązywaniu niektórych problemów. Badania opublikowane na łamach Consciousness and Cognition wykazały, że wypicie umiarkowanych ilości piwa zwiększa możliwości rozwiązywania zadań, w których należy „wpaść” na pewien kreatywny pomysł
- Piwo obniża ciśnienie krwi, a więc jest szczególnie polecane osobom z problemami z nadciśnieniem
- Wszystkie osoby, które mają problemy z trawieniem również powinny zainteresować się wypijaniem większych ilości piwa, ale oczywiście w zdrowych i rozsądnych proporcjach. Piwo reguluje bowiem wszelkie procesy metaboliczne, pobudza trawienie oraz zawiera w sobie ważny dla nas błonnik
- Badania wykazują również, że wbrew obiegowym opiniom piwo może lepiej nawadniać niż sama woda, zwłaszcza przy odwodnieniu organizmu spowodowanym chorobą, wysoką temperaturą czy znacznym wysiłkiem fizycznym
- Co ciekawe piwo zawiera w sobie także wiele witamin i mikroelementów oraz związków mineralnych. Co więc znajdziemy w piwie? Na przykład witaminy z grupy B, w tym niacynę, kwas foliowy i ryboflawinę
- Piwo jest znacznie mniej kaloryczne od wina, a jak dowodzą następne badania – ma ono identyczny wpływ na kondycję naszego układu krążenia. Warto więc wypić do kolacji szklankę piwa zamiast lampki wytrawnego wina czerwonego, aby serce było zdrowsze
- Jak wiadomo już od dawna piwo jest również jednym z trunków, który świetnie przeciwdziała powstawaniu kamieni żółciowych i nerkowych. Profilaktycznie warto więc przynajmniej raz w tygodniu wypić butelkę tego złocistego trunku
- Piwo chroni nasz organizm również przed nowotworami, ponieważ zawiera w sobie wiele pomocnych antyoksydantów. Substancje te działają również przeciw bakteriom oraz wykazują działanie przeciwalergiczne i przeciwzakrzepowe
- Piwo jęczmienne posiada również właściwości ochraniające nasze kości, ponieważ zawiera w sobie łatwy do przyswojenia krzem. Działa ono przeciw osteoporozie
Najlepiej wybierać piwa zbożowe i drożdżowe – naturalne, ciemniejsze – zawierają one w sobie znaczne ilości wymienionych wyżej składników i witamin. Piwa jasne zawierają ich znacznie mniej lub w ilościach śladowych.
Co o tym sądzisz?