Ze zdrowego odżywiania warto uczynić styl życia, a nie doraźny sposób na odzyskanie witalności. Dużo racji ma w sobie powiedzenie „jesteś tym co jesz“, istotnie rozsądny dobór spożywanych przez nas produktów ma wpływ na nasze zdrowie i pozwala zmniejszyć ryzyko zapadnięcia na rozmaite schorzenia, w tym nowotwory i choroby układu ciśnienia.
Dlaczego zdrowe odżywianie jest ważne?
Jak zdrowo zacząć dzień?
Pod pojęciem „zdrowego stylu życia“, powinien kryć się nie tylko sposób żywienia, ale i aktywność fizyczna, co pozwoli bez większych wyrzeczeń osiągnąć i zachować atrakcyjną sylwetkę przez długie lata.
Początek dnia ma znaczenie
Wyeliminuj poranną kawę na poczet szklanki ciepłej wody z cytryną, która dobroczynnie rozbudzi do pracy zaspaną przemianę materii już od rana. Także ułatwione dzięki niej wyzbycie się pozostałości zalegających w jelitach z poprzedniego dnia, pozwoli poczuć się lekko. Chcąc żyć zdrowo, zapomnij o papierosach.
Bezwzględnie zjedz śniadanie, nawet jeśli dotychczas go unikałaś. Pozwoli ograniczyć apetyt na niezdrowe przekąski, szczególnie w godzinach popołudniowych. Idealnym rozwiązaniem jest owsianka czy musli z jogurtem naturalnym, bądź kasza jaglana z garścią owoców świeżych lub suszonych.
Kaloryczne napoje precz!
Najzdrowszym źródłem nawodnienia naszego organizmu jest woda mineralna, a także świeżo wyciskane soki owocowe, gdyż te z kartonika zawierają stosunkowo mało owoców, za to dużo zbędnego cukru. Słodkie napoje gazowana czy alkohol pijmy jedynie okazjonalnie. Zamiast czarnej herbaty i kawy wybierajmy herbatę zieloną, która słynie podobnie jak one z właściwości pobudzających oraz herbaty ziołowe.
Nauczmy się nie popijać jedzenia. Pragnienie powinniśmy gasić najpóźniej na 30 minut przed posiłkiem, bądź dwie godziny po jego spożyciu.
Dlaczego fast foody są złe?
Nie jest niczym nowym, że fast foody zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwory i choroby serca. Podobnie w niekorzystny sposób na nasz organizm wpływają przypalone oraz mocno wysmażone potrawy, gdyż poddając je nadmiernej obróbce cieplnej wytwarzane są związki o właściwościach silnie rakotwórczych.
Nie oznacza to jednak, że powinniśmy całkowicie zrezygnować z tłuszczu, ponieważ część witamin jest właśnie w nim rozpuszczalna. Jednakże do przyrządzania dań używajmy oleju rzepakowego i oliwy z oliwek. Odpowiednie dla nas kwasy tłuszczowe znajdziemy także w awokado, rybach czy orzechach.
Białka, tłuszcze i węglowodany są równie ważne. Nie warto ulegać modzie na dietę niskowęglowodanową, ani ograniczać spożycia białek. Niedobór węglowodanów prowadzi do zakwaszenia organizmu, a co za tym idzie - do niewydolności nerek. Natomiast do strawienie białka zużywana jest duża liczba kalorii, co czyni z niego poza budulcem ciała, składnik ważny dla osób pragnących połączyć zdrowe odżywianie z utratą kilogramów.
Co o tym sądzisz?