Typowy antybiotyk kojarzy się dwojako – z jednej strony jako lek niemal konieczny do zastosowania w przypadku niektórych chorób, z drugiej jako środek niszczący naturalną florę bakteryjną w organizmie i mogący powodować ogólne osłabienie. Jednak istnieją również naturalne antybiotyki, które nie wywołują niepożądanych skutków, a jednocześnie wzmacniają stan naszego organizmu. Najbardziej znanym jest czosnek, ale dobrze jest poznać również te mniej oczywiste naturalne antybiotyki. Warto cofnąć się do metod naszych babć, aby znaleźć coś, co wyleczy bez stosowania zbędnej chemii, albo po prostu wzmocni i wspomoże walkę z chorobami.
- Kiszonki. W każdej postaci – zarówno kapusty kiszonej czy ogórków. To prawdziwe źródło zdrowia i sił witalnych, proste w wykonaniu i łatwe w przechowywaniu. Kapusta kiszona posiada w składzie dużo cennej witaminy C, a także innych składników odżywczych, które wspomagają oczyszczanie całego przewodu pokarmowego. Podobnie działają kiszone ogórki, które dodatkowo obniżają ciśnienie, ponieważ zawierają magnez i potas.
- Miód. Wielu z nas z pewnością pamięta, że w czasach dziecięcych, babcie i mamy raczyły miodem w różnej postaci w czasie choroby – na kanapce, w gorącym mleku, rozpuszczając w wodzie z cytryną. Nic w tym dziwnego, w końcu miód ma niezwykłe właściwości bakteriobójcze, więc zlikwiduje bakterie siejące spustoszenie w organizmie w czasie choroby. Najbardziej zdrowy jest miód manuka, który działa dodatkowo przeciwzapalnie.
- Kapusta. Nie tylko ta kiszona, ale również zwykła, często niedoceniania. Ma wyjątkowe właściwości – doskonała do detoksu i oczyszczania całego organizmu, działająca przeciwbakteryjnie, wspomagająca układ immunologiczny i wspomagająca odporność.
- Cebula. Choć po zjedzeniu jej w świeżej formie oddech nie pachnie zbyt dobrze, to działa na organizm antyseptycznie i antybakteryjnie. Jest doskonała na przeziębienie, a przygotowany z niej domowy syrop wyleczy wiele dolegliwości, m.in. uciążliwy kaszel.
- Cynamon. Indyjskie przyprawy to prawdziwe źródło zdrowia w ogóle, m.in. imbir i kardamon, ale to właśnie cynamon stosuje się od wieków jako sposób na zlikwidowanie chorobotwórczych bakterii. W dodatku posiada masę przeciwutleniaczy, dzięki którym wzmacnia się cały organizm i spowalnia procesy starzenia.
- Imbir. Musi zająć miejsce obok cynamonu, ponieważ doskonale rozgrzewa ciało, dzięki czemu wspomoże „wypocenie” choroby, przeciwdziała również problemom żołądkowym i chorobie lokomocyjnej, a także załagodzi dolegliwości bólowe i zlikwiduje stany zapalne.
- Szałwia. Płukanki i okłady z szałwii wyleczą problemy z jamą ustną, a także układem oddechowym, ponieważ szałwia doskonale likwiduje obecne w nich bakterie. Oprócz tego wspiera organizm przy leczeniu grypy i przeziębień, gdyż pomaga zbijać wysoką temperaturę w czasie gorączki, oraz załagodzi ból i dolegliwości przy problemach żołądkowych.
Co o tym sądzisz?