Koper włoski, inaczej nazywany fenkułem, ma niezwykłe właściwości lecznicze. Jest bogatym źródłem witaminy C – zjedzenie jednego warzywa pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę. Oto kilka powodów, dla których powinieneś włączyć koper włoski do swojej diety.
Co to jest koper włoski?
Jakie właściwości ma koper włoski?
- Niskokaloryczna dawka witamin – nawet średniej wielkości sztuka kopru włoskiego zawiera dużo błonnika, a także uzupełnia dzienne zapotrzebowanie organizmu na żelazo, magnez, potas, witaminy A i B6. Co więcej, warzywo posiada w swym składzie prozdrowotne olejki eteryczne. Dzięki zawartości witaminy C, fenkuł jest źródłem antyoksydantów opóźniających proces starzenia oraz chroniących przed chorobami. A wszystko to bez obaw o figurę – jego wartość kaloryczna to jedynie 73 kalorie.
- Idealny do kulinarnych eksperymentów – koper włoski to podstawa kuchni hiszpańskiej, greckiej i włoskiej. Nic dziwnego, w końcu uprawia się go właśnie w rejonach Morza Śródziemnomorskiego. Bez problemu znajdziemy go obecnie w wielu polskich sklepach. Sezon upraw przypada na okres od października do kwietnia, dlatego najkorzystniej jest kupować go właśnie w porze jesienno-zimowej. Kolejną niewątpliwą zaletą fenkuła jest jego stuprocentowa jadalność: można spożywać nie tylko jego bulwę, ale także natkę, łodygi i nasiona. Smak kopru włoskiego wiele osób opisuje jako wyjątkowy, słodkawy i zarazem lekko anyżkowy.
- Dobry na problemy trawienne – regularne jedzenie tego warzywa zapobiega problemom żołądkowym. W aptekach dostępne są również herbaty z kopru włoskiego, idealne do zastosowania z nagłych sytuacjach: po przejedzeniu, przy bólach żołądka lub zgadze. Dzięki dużej zawartości błonnika, fenkuł jest polecany osobom mającym problem z zaparciami. Wspomaga trawienie, ma działanie rozkurczowe (dlatego warto wykorzystać go przy bolesnej menstruacji), łagodzi wzdęcia i niestrawność.
- Do leczenia przeziębień – zarówno nasiona, jak i świeże warzywo kopru jest dobrym lekarstwem na sezonowe infekcje. Zastosowań tej rośliny w leczeniu przeziębień jest wiele: napar wypijaj 3-4 razy dziennie i jednocześnie stosuj do płukania gardła, olejek z kopru stosuj do robienia inhalacji (świetnie odblokowuje zatkany nos i zatoki), spożywaj go również w przypadku długotrwałego kaszlu (ma działanie wykrztuśne) i początkowych infekcji zatok.
- Pomaga dbać o urodę – to świetne lekarstwo na problemy cery tłustej. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i antybakteryjnym pozwala na szybsze zagojenie się wyprysków i zmniejsza wydzielanie sebum (a co za tym idzie – błyszczenie twarzy). Żeby pozbyć się problemów z trądzikiem stosuj go zewnętrznie, przemywając twarz wacikiem nasączonym naparem z kopru. Stosowany wewnętrznie, w formie napoju lub warzywa, zapobiega starzeniu cery, gdyż ma w swoim składzie wiele cennych przeciwutleniaczy zapobiegających utracie jędrności i zmarszczkom.
- Działa przeciwnowotworowo – jest dosłownie skarbnicą składników zapobiegających powstawaniu nowotworów, a zarazem wielu innych poważnych chorób. Duża zawartość przeciwutleniaczy likwiduje wolne rodniki wywołujące stany zapalne w organizmie. Zawartość błonnika wspomaga redukcję cholesterolu, a związki mineralne i witaminy naturalnie redukują ciśnienie krwi i wpływają pozytywnie na układ krążenia.
Co o tym sądzisz?