Po zjedzeniu czegoś tłustego lub ciężkostrawnego męczy cię uporczywy ból brzucha? Często cierpisz na biegunki, lub wręcz odwrotnie ciągle masz zaparcia? Nawet niewielki stres potrafi wywołać u ciebie dolegliwości bólowe? Być może cierpisz na Zespół Jelita Drażliwego.
Czym jest ZJD?
Zespół jelita drażliwego to stosunkowo nowa jednostka chorobowa. Można ją łatwo pomylić z innymi chorobami jelit. Etymologia tej choroby nie jest do końca znana. Obecnie uważa się, że jest to rodzaj choroby autoimmunologicznej oraz psychosomatycznej, co oznacza, że dużą rolę w jej występowaniu odgrywają nasze emocje.
Szacuje się, że obecnie nawet 15 do 30% populacji cierpi z powodu nadwrażliwości jelit, a jedynie 5% z nich trafia do lekarza i jest prawidłowo diagnozowanych. Choroba ta znacząco wpływa na obniżenie jakości życia, oraz jest najczęstszą po przeziębieniu przyczyną nieobecności w pracy lub w szkole. Dotyka młodych i starszych niezależnie od trybu życia czy sposobu odżywiania. Oczywiście bardziej narażone na występowanie objawów są osoby żyjące w stresie, nadpobudliwe, nadwrażliwe emocjonalnie oraz takie których sposób odżywiania nie należy do najzdrowszych.
Jak rozpoznać objawy zespołu jelita drażliwego?
W zależności od tego jaką postać przybierze choroba najczęstszymi objawami są ciągłe zaparcia lub biegunki występujące na zmianę. Uczucie kłucia w boku lub w podbrzuszu, ustępujące często po wypróżnieniu. Ból brzucha pojawiający się w sytuacji stresowej. Rozwolnienie pojawiające się w momentach silnego napięcia emocjonalnego. Śluz obecny w stolcu lub tak zwany „owczy stolec”. Ciągłe uczucie parcia, które nie ustępuje nawet po wypróżnieniu.
Ponieważ w schorzeniu tym nie występują znaczące zmiany anatomiczne, jak stany zapalne choroba ta często nazywa jest jedynie dolegliwością oraz bagatelizowana jest przez część lekarzy. Gastrolog po upewnieniu się, że nie występują objawy żadnej innej choroby układu pokarmowego może postawić trafną diagnozę. Bywa, że choroba ta właśnie przez brak wyraźnej przyczyny jest bagatelizowana i diagnozowana nawet po 3 latach od wystąpienia pierwszych objawów. Często zdarza się również, że osoby z ZJD są postrzegane jako zbyt nerwowe lub symulujące objawy.
Obecnie uważa się, że diagnozę można postawić jeśli dolegliwości bólowe pojawiały się co najmniej przez 12 tygodni w ciągu 12 kolejnych miesięcy oraz występowały co najmniej dwa konkretne objawy jak: ulga po wypróżnieniu, wzdęcie lub samo uczucie wzdęcia przez dłuższą część dnia, obecność śluzu w stolcu, biegunki na przemian z zatwardzeniami. Spożywanie konkretnych potraw może nasilać objawy i osoby chore na zespół jelita nadwrażliwego często rezygnują z jedzenia konkretnych grup pokarmów w obawie przez wystąpieniem objawów.
Jak leczyć i zapobiegać skutkom ZJD?
Leczenie tej choroby jest dosyć złożone. Istnieje szereg leków, które mogą łagodzić objawy, ale sama choroba jeśli już wystąpiła będzie nam towarzyszyła prawdopodobnie już do końca życia. Lekarz dobiera odpowiednie leczenie, jednak ponieważ występuje tak wiele objawów naprzemiennie wiąże się to z przyjmowaniem szeregu różnych leków o odmiennym działaniu.
Ponieważ zespól jelita wrażliwego to delikatna choroba część chorych zwraca się ku naturalnym sposobom leczenia. Od dawna wiadomo, że zioła potrafią zdziałać cuda. Medycyna czerpie z mocy ziołowych naparów pełnymi garściami. W ZJD najczęstszymi objawami są bole brzucha, skurcze jelit, biegunki, zaparcia, uczucie przepełnienia występujące naprzemiennie lub kilka objawów jednocześnie najlepiej jest zastosować preparaty złożone. Więcej na ten temat znajdziesz tutaj: www.iberogast.pl/pl/zespol-jelita-drazliwego-i-dyspepsja-czynnosciowa
O wielu ziołach z pewnością każdy słyszał, ale nie spodziewał się że może mieć tak zbawienny wpływ na organizm osoby zdradzającej objawy zespołu jelita nadwrażliwego. Na przykład rumianek. Zazwyczaj mówimy w żartach aby ktoś w nerwach napił się rumianku, a to właśnie zioło posiada silne właściwości antyseptyczne, dezodoryzujące i rozkurczowe. Koi i leczy schorzenia skóry, a le też układu trawiennego.
Inną rośliną, która może bardzo pomoc osobom z chorobami układu trawienia jest arcydzięgiel, zwany niegdyś Zielem Ducha Świętego. Niegdyś wierzono, że rzucie korzenia tej rośliny przynosi długowieczność. Dziś wiadomo, że posiada silne właściwości rozkurczające, wspomagające trawienie i nasilające produkcję soków trawiennych. Pomaga również na wzdęcia oraz w stanach wzmożonego napięcia czy w nerwicach wegetatywnych.
Szukając ziół pomocnych przy objawach ZJD warto również poszukać preparatów, które oprócz rumianku czy arcydzięgla zawierają w składzie melisę, na ukojenie nerwów, owoce kminku na wzdęcia, miętę, lukrecję czy glistnik jaskółcze ziele.
Co o tym sądzisz?