Nieprzyjemne uczucie pieczenia w żołądku może dolegać każdemu, choć najczęściej występuje u kobiet w ciąży oraz u osób pomiędzy 50 a 70 rokiem życia. Może wystąpić jako samodzielna dolegliwość albo stanowić objaw choroby refluksowej. Mimo że najlepszym znanym „domowym” sposobem na zgagę jest modyfikacja swojej diety i zmiana przyzwyczajeń żywieniowych, jak np. unikanie ostrych potraw, to pomaga również stosowanie naturalnych i aptecznych preparatów.
Jakie są sposoby na zgagę?
Co na zgagę?
Jak uniknąć zgagi?
Unikanie tego, co zgagę powoduje i nasila jest tak samo ważne, jak stosowanie leków mających zmniejszyć tę dolegliwość. Mitem jest powtarzana kiedyś porada, jakoby pomocne z leczeniu zgagi były mleko i mięta. Wręcz przeciwnie – według lekarzy, mleko zobojętnia kwas trafiający do żołądka wraz z pokarmem, dlatego choć na chwilkę zmniejsza ból i uczucie pieczenia, to zaraz wraca on nasilony, mocniejszy i bardziej uciążliwy. Ponadto, mleko pobudza produkcję kwasu żołądkowego.
Jeśli chodzi o miętę, także neutralizuje ona działanie kwasu, ale rozluźnia mięśnie zamykające żołądek, co również nie poprawi naszego samopoczucia.
Jak uniknąć zgagi?
Niestety, jedyny sposób to zmodyfikowanie diety i zrobienie listy „produktów zakazanych”. Aby uniknąć tej przykrej dolegliwości, powinny się na niej znaleźć:
- Przyprawione na ostro potrawy – zakazane są chili, pieprz cayenne, ostra papryczka,
- Alkohol,
- Orzeszki ziemne,
- Cytrusy,
- Ciasto drożdżowe,
- Kawa,
- Pomidory.
Oczywiście możesz wydłużyć listę o pozycje, które dotyczą tylko ciebie – obserwując reakcje swojego żołądka po zjedzeniu różnych potraw i produktów, samodzielnie dojdziesz do tego, co powoduje zgagę właśnie w twoim przypadku.
Naturalne sposoby na zmniejszenie objawów zgagi
Co jednak, jeśli dolegliwość już nas dopadnie? Możesz postawić na apteczne preparaty, albo wypróbować te naturalne i bezpieczne metody na zlikwidowanie zgagi:
- Siemię lniane – gdy uczucie pieczenia w żołądku dopada cię zbyt często, zastosuj kurację z siemienia lnianego. Możesz skorzystać z wersji w formie zmielonego proszku, albo ziaren: wówczas na pół szklanki wody wsypujesz łyżeczkę siemienia, gotujesz, zostawiasz na noc i pijemy (podgrzane) na czczo następnego dnia. Kuracja powinna trwać siedem dni, robiąc w trakcie tydzień przerwy i następnie do niej wracając. Regularne picie siemienia może przynieść korzyść dla całego układu pokarmowego,
- Ciepła woda z dodatkiem jednej łyżki miodu i octu jabłkowego – jedna szklanka takiej mikstury pomoże w nagłych przypadkach.
- Napary – pieczenie załagodzą także zioła, które zawierają śluzy roślinne, ponieważ osłaniają one błonę śluzową żołądka przed nadmiarem kwasów. Możesz zastosować w tym celu picie soku z surowych ziemniaków (2-3 razy dziennie po filiżance), albo naparu z kwiatu lipy (zalej wrzątkiem łyżkę ziół i wypij).
- Żucie ziaren jałowca – pierwszego dnia żuj trzy ziarna i codziennie dokładaj jedno. Skończ, gdy dojdziesz do ośmiu ziaren.
- Proszek z węgla drzewnego – rozpuść pół łyżki proszku w herbacie, mleku, soku z jabłek lub wodzie.
Co o tym sądzisz?