Fasolka szparagowa jest odmianą fasoli zwykłej, która przywędrowała do Polski z ciepłych krajów Ameryki Południowej i Środkowej. Dziko roślina ta nie występuje na terenie naszego kraju. Chociaż została tu zawleczona, to nie przyjęła się na stałe w naszej florze. Jest jednak uprawiana z sukcesem a Polacy niezwykle ją lubią. A mają za co: moc witamin i elementów niezbędnych w diecie znajduje się właśnie w zielonej fasoli szparagowej.
Jakie właściwości ma zielona fasolka?
Jakie witaminy zawiera zielona fasolka?
Dieta z fasolką szparagową
Fasola szparagowa to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Oprócz swoich właściwości prozdrowotnych, fasolka szparagowa zawiera również małe ilości kalorii – ok. 13-30 kcal na 100 gramów. Z tego względu polecana jest w zbilansowanej diecie dla osób odchudzających się, które potrzebują „zastrzyku” naturalnych witamin i mikro- oraz makroelementów.
Fasola szparagowa zawiera duże ilości błonnika pokarmowego – ok. 3g na 100 g. Dzięki temu organizm szybciej wchłania tłuszcze, a sam układ pokarmowy zostaje pobudzony do szybszego i sprawniejszego działania. Odkryto również, że błonnik może działać przeciwnowotworowo oraz wpływa na zmniejszenie „złego” cholesterolu.
Co znajdziemy w zielonej fasoli szparagowej
- Witaminę A: poprawia wzrok, niezbędna dla prawidłowego widzenia; wpływa na właściwy rozwój kości i na prawidłowy wzrost; jest ważnym dla człowieka przeciwutleniaczem
- Witaminę C: poprawia wchłanianie żelaza oraz pomaga w syntezie wielu związków w organizmie; znacznie poprawia odporność organizmu i chroni przed chorobami
- Witaminę K: pomaga w krzepnięciu krwi
- Witaminy z grupy B: spełniają w organizmie wiele niezwykle ważkich funkcji; oddziałują na układ nerwowy, poprawiają samopoczucie, stabilizują funkcje życiowe, odpowiadają za wzrost i prawidłowe funkcjonowanie wielu narządów
- Potas: niezwykle ważny dla ośrodkowego układu nerwowego pomaga w przewodzeniu impulsów nerwowych
- Żelazo: niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, wchodzi w skład wielu enzymów i białek; niedobory żelaza powodują niedokrwistość
- Magnez: odpowiada za wiele funkcji; pomaga w przesyłaniu impulsów nerwowych pomiędzy neuronami oraz jest składnikiem kości
Jak przygotować zieloną fasolkę?
Zieloną fasolkę szparagową przygotowuje się niezwykle prosto i szybko. Gotuje się ona zaledwie kilka minut. Najprostszym przepisem na ugotowanie fasoli jest po prostu zagotowanie jej w osolonej wodzie. Fasolkę wrzucamy do zimnej wody wcześniej dokładnie ją płucząc. Kiedy woda zacznie się gotować przykrywamy gar. Kiedy wyczujemy, że fasolka zmiękła wyjmujemy ją i od razu podajemy do jedzenia. Bardzo dobrze smakuje ze smażoną bułką tartą z masłem. Można ją dodawać do wielu dań: mięsnych, sałatek czy ze smakiem zjadać samą jedynie z niewielkimi dodatkami.
Co o tym sądzisz?