Idąc przez życie balansujemy w próbie uchwycenia złotego środka. Staramy się zachować równowagę psychiczną. Codzienny stres, brak zbilansowanej diety potrafi zachwiać równowagą kwasowo-zasadową organizmu, co wśród natłoku zagadnień wokół harmonii najrzadziej przychodzi nam na myśl.
Próby zneutralizowania nadmiaru kwasu wytrącają organizm z równowagi kwasowo-zasadowej, czego konsekwencją jest odkładanie kwaśnych produktów przemiany materii. Wpływa to na upośledzenie układu immunologicznego oraz niepożądane zmiany w metabolizmie.
Jak zachować równowagę kwasowo zasadową?
Jakie są objawy zakwaszenia organizmu?
Przede wszystkim obniżone samopoczucie
Najczęstsze objawy zakwaszenia:
-
złe samopoczucie, podatność na zmęczenie i stres,
-
spadek libido,
-
ciemne kręgi pod oczami,
-
nawracające przeziębienia,
-
problemy trawienne, takie jak nudności, goryczka lub kwaśny posmak w ustach, wzdęcia, choroby pęcherzyka żółciowego,
-
chroniczne bóle mięśni i kręgosłupa, uszkodzenia dysków międzykręgowych, osteoporoza,
-
zapalenie stawów, reumatyzm, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg,
-
zawroty oraz bóle głowy, występowanie mroczków przed oczami,
-
słabe płytki paznokci, wypadanie włosów, a także problemy z cerą, nadmierna suchość, bądź przeciwnie – trądzik, zarówno u nastolatków, jak i dorosłych, zakażenia grzybiczne czy cellulit,
-
paradontoza, próchnica,
-
wilczy apetyt, nadwaga,
-
podwyższony cholesterol, nadciśnienie,
-
kamienie nerkowe.
Drugie dno zakwaszenia
Wieloletnie bagatelizowanie zakwaszenia sprzyja rozwojowi Alzheimera, Parkinsona, chorób psychicznych, nowotworów, miażdżycy i cukrzycy. Dzieje się tak ponieważ komórki coraz trudniej regenerują się, obniża się zdolność do usuwania metali ciężkich z organizmu. Utrudnione jest przyswajanie składników odżywczych i mineralnych.
Odzyskać równowagę
Do najpopularniejszych obciążeń sprzyjających zakwaszeniu organizmu zaliczamy nieprawidłowe odżywianie, stres, brak lub nadmiar aktywności fizycznej. W przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej pomocne będzie ograniczenie napoi gazowanych, kawy, czarnej herbaty, nikotyny oraz mięsa. Warto stosować suplementację i pilnować pH spożywanych pokarmów, które musi być zgodne z pH tkanek oraz krwi. Produkty zasadowe powinny stanowić 70-80% codziennego pożywienia, gdyż ułatwiają powrót do zdrowia - warto choć połowę z nich spożywać na surowo - dopiero resztę produkty kwasowe.
Co o tym sądzisz?