Gdy myślimy o walce z cellulitem, oczami wyobraźni widzimy kremy, balsamy, ćwiczenia na siłowni, masaże… Wszystko to ma pomóc nam w walce z pomarańczową skórką, jednak nie zawsze przynosi oczekiwany skutek. Winna może być dieta. Sposób odżywiania to bardzo ważna sprawa, tym bardziej, gdy walczysz o jędrną i gładką skórę. Zadbaj o siebie od wewnątrz, a szybko zobaczysz efekty!
Skuteczna dieta na cellulit powinna być wspomagana aktywnością fizyczną, najlepiej opartą na zróżnicowanych rodzajach sportu: pływaniem, jazdą na rowerze, bieganiem, fitnessem itd. W skutecznym sposobie odżywiania, który ma zredukować pomarańczową skórkę nie może zabraknąć produktów bogatych w witaminę C, ponieważ ma ona właściwości odwadniające i oczyszczające organizm. Ważna jest również obecność błonnika.
Co na cellulit?
Co jeść na cellulit?
Krok pierwszy:
Jak jeść, żeby nie mieć cellulitu?
Przede wszystkim zdrowo. Jedz kilka posiłków dziennie (nie jeden wielki, tylko kilka mniejszych), w każdym z nich powinny znaleźć się warzywa. Dwa razy dziennie musisz dodać do posiłków owoce, zaś od dwóch do trzech razy w tygodniu zjadaj ryby.
Należy unikać wszystkiego co ciężkostrawne, tłuste, a także słone. Ogranicz ilość soli kuchennej, ponieważ zatrzymuje ona wodę w organizmie, co z pewnością nie poprawi stanu twojej skóry. Zrezygnuj więc ze słonych przekąsek i nie dosalaj potraw.
Zaleca się picie soków warzywnych, ponieważ mają mało kalorii i jednocześnie dużo minerałów oraz witamin. Dobrze jest wzbogacić swoją dietę o czarny bez, ponieważ chroni on przed obrzękami i usuwa nadmiar wody z organizmu.
Dużo witaminy C to podstawa walki z cellulitem. Znajdziesz ją w kiwi, pomarańczach, papryce, kalafiorze itd. Stymuluje ona produkcję kolagenu, co sprawia, że skóra jest bardziej jędrna i gładka. Musisz pamiętać również o jedzeniu kasz, owoców morza i bananów, ponieważ są źródłem krzemu działającego na korzyść – uelastycznia skórę. Ryby i owoce morza mają również właściwości wspomagające układ krążenia, co również ma znaczenie w likwidowaniu pomarańczowej skórki.
Krok drugi:
Co jeść? Naturalne "spalacze" cellulitu
Poza tymi zasadami, istnieje jeszcze kilka produktów, które są szczególnie pomocne w pozbywaniu się cellulitu. Unikaj produktów tłustych, smażonych, oraz słodyczy, słodkich napojów, kawy, mocnej czarnej herbaty i alkoholu. Oto kilka silnych sprzymierzeńców w diecie na cellulit, których powinnaś jak najszybciej włączyć do swojej diety:
- Zielona herbata (przyspiesza metabolizm, ułatwia spalanie tłuszczu),
- Brokuły (zapobiegają powstawaniu cellulitu dzięki obecności kwasu liponowego),
- Produkty pełnoziarniste (mają dużo błonnika i antyoksydantów),
- Banany (odpowiednio dawkowane mogą wspomóc usuwanie cellulitu, ponieważ zawierają cynk),
- Kiełki fasoli (mają mnóstwo witamin, poprawiają wygląd skóry i poprawiają krążenie),
- Szparagi (wspomagają usuwanie toksyn z organizmu),
- Kurkuma (likwiduje obrzęki, pobudza krążenie, redukuje poziom toksyn).
Co o tym sądzisz?